Kezdőlap » Álláskeresés » Hogyan döntsük el, hogy milyen vállalkozásba kezdjünk?

Hogyan döntsük el, hogy milyen vállalkozásba kezdjünk?

Egy új vállalkozás indításánál az első és legfontosabb dolog, amit el kell döntenünk, hogy mire is vállalkozzunk? Hiszen ezen áll vagy bukik minden.

Ötletelni számos módon lehet, ám stratégiailag mégis csak az számít, hogy mire van igény? Tegyük fel, hogy egy vidéki kisvárosban adott egy szuper üzlethelyiség, csak épp az nem kristályosodott ki bennünk, hogy mire használhatnánk? Kezdőként szeretnénk a költségeinket minimalizálni, mégis valamilyen megbízható piackutatási módszerrel meg kell tudnunk, hogy az adott régióban mire van szükség.

Tehetjük ezt úgy, hogy körbejárjuk a környéket és megnézzük, hogy milyen üzletben van sorban állás, melyik bolt előtt parkol sok autó vagy kerékpár. Ám ennél a módszernél sokkal hatékonyabb, ha – tekintettel arra, hogy egy kisvárosról beszélünk – egyszerűen megkérdezzük a lakosságot, milyen üzlet az, amit hiányol a környéken, melyik az a termék, aminek megszerzéséhez sokat kell utaznia, illetve létezik-e valami, amiből szélesebb választékra lenne szüksége, vagy egyszerűen csak van-e ötlete, amivel a színesebbé tehetnénk a város kereskedelmi palettáját?

A mintavételnél figyeljünk, hogy eltérő jellemzőkön alapuljon, tehát első körben egyforma fontos legyen a nyugdíjas, a dolgozó felnőtt illetve a gyermekét gondozó kismama is. Amikor a különböző ötletek letisztulnak, akkor lehet megvizsgálni, hogy az adott termék/szolgáltatás mekkora célcsoportra számíthat, így elgondolkodhatunk annak várható nyereségességén. Ha egyenként szeretnénk a lakosokat megkérdezni, akkor célszerű olyan időpontot választani, amikor a dolgozók is otthon vannak, de még nem zavarjuk a pihenésüket: hétköznapokon délután 6-7 óra között illetve szombaton délelőtt. Az embereket elérhetjük koncentráltan is: pl. az orvosi rendelőben, játszótéren, játszóházakban (utóbbi kettőnél egy pár lufi azért mindig legyen a zsebünkben) vagy a buszpályaudvar/vasútállomás várótermében.

Szerencsés esetben 100-150 ember megkérdezése után már kialakulhat egy kép néhány egészen jó ötlettel, melyeket az alapján szűkíthetünk tovább az alapján, hogy a vállalkozásba mennyi tőkét tudunk olvasztani illetve melyek azok a tevékenységek, amelyekhez megfelelő végzettséggel rendelkezünk.

A módszer nagyszerűségét pont egyszerűsége adja, hatékonyságát pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy egy mindenki által jól ismert Duna parti településnek így lett rövid időn belül sikeres, jól működő bőrdíszmű- és ajándékboltja, elit cukrászdája illetve egy gyönyörű magánóvodája.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

7 tipp, hogyan vészeljük át a munkanélküliséget

Habár a munkanélküliség nem túl könnyű eset, hiszen az anyagi terhek miatt könnyedén pszichésen is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük