Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan dolgozzunk a terhesség alatt?

Hogyan dolgozzunk a terhesség alatt?

Az Alkotmánybíróság nemrég meghozott határozata szerint a kismama nem köteles bejelenteni a terhessége tényét a munkáltatónak, a várandós nőkre vonatkozó védő rendelkezések így is vonatkoznak rá. Ezzel elkerülhetővé vált, hogy a munkáltató akár már a család előtt tudomást szerezzen a kisbabáról, valamint az is, hogy magyarázkodni kelljen a baba elvesztése esetén.
Ugyanakkor érdemes megfontolni, hogy ha olyan munkakörben dolgozunk, ami várandós nők számára előnytelen, lehetőleg mielőbb jelentsük be a terhesség tényét a munkahelyen. Ebben az esetben a munkáltató köteles olyan munkakört felajánlani, ami nem veszélyezteti a kismama és a baba egészségét sem, és az alapbér ebben az esetben sem lehet kevesebb, mint a korábbi munkakörben.
Emellett gyakrabban kell orvosi vizsgálatokra is járni, a terhesgondozás mellett vérvételekre, fogorvoshoz, védőnőhöz is menni kell, ami általában munkaidőbe szokott esni. A munkáltatóval érdemes egyeztetni, néha egyszerűen elengedik a kismamát a munkából, máskor szükséges táppénzes nap kivétele erre az időre. Ha a munka nagy stresszel jár, akkor sokszor eleve kiírja az orvos táppénzre a kismamát, hogy nyugodtan készülhessen otthon a baba érkezésére.
A legjobb talán, ha a munka egy részét otthonról, számítógépen is elvégezhetjük, ez biztosítja a szükséges nyugalmat, és a tömegközlekedéssel sem kell küzdeni.
Munka közben néhány kényelmi intézkedést tartsunk szem előtt: mindig legyen kéznél víz és valami rágcsálnivaló, ami émelygés ellen is hatásos lehet. Az ülő munkát végzők rendszeresen keljenek fel egy pihentető járkálásra. És lehetőleg ne vigyük túlzásba a munkát: az utolsó heteket már érdemesebb otthon tölteni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük