Kezdőlap » Hobbi » Hogyan díszítsünk naranccsal?

Hogyan díszítsünk naranccsal?

Karácsony táján, meg egyébként az egész téli szezonban jóval olcsóbban lehet narancshoz, mandarinhoz jutni, ráadásul sokkal jobb minőséghez. Ha a narancs héját óvatosan távolítjuk el, akkor a nagy, egybefüggő felületeket még sok mindenre lehet használni.
A legjobb dolog talán, ami történhet a narancshéjjal, vagy bármilyen más citrushéjjal, a kandírozás, így szinte veszteség nélkül fogyhat el a gyümölcs.
A héjat díszként is felhasználhatjuk. Teregessük ki a darabokat, és mini süti kiszúrókkal vágjunk belőlük csillag, hold, angyalka, stb. mintát. Tegyük meleg, száraz helyre, például radiátor közelébe, és szárítsuk meg őket. Az akasztót vagy szalagot, amire felfűzzük, még a szárítás előtt fűzzük bele, mert a kemény héj később már csak törni fog.
Ha nagyon sok héjunk van, vághatunk belőlük különféle méretű csillagokat. A közepüket lyukasszuk ki, majd szárítsuk meg. Ha elkészültek, nagyság szerint fűzzünk egymás fölé 10-15 darabot, és formázzunk belőle mini karácsonyfát.
Klasszikus díszítési mód az egész, bontatlan narancsot teletöfködni szegfűszegekkel. Hasonló, ornamentális mintákat késsel, vagy keskeny gyümölcsdíszítő hámozóval is ki tudunk vágni a gyümölcsök héjából, így egy ideig még a látványukkal és illatukkal is díszítenek, a levett héjcsíkokat ráadásul még kandírozhatjuk is.
Ha a félbevágott narancs húsát úgy sikerül eltávolítani, hogy a gömbölyű héj nem sérül, akkor száradás után megtölthetjük viasszal. Ne felejtsük ki belőle a gyertyakanócot sem!
Ha a szárított gyümölcshéjakból maradnak kisebb-nagyobb forgácsok, azokat töltsük csinos tüllzsákokba, és akasszuk a szekrénybe, hogy illatosítson és elűzze a molyokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük