Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan díszitsünk húsvéti tojást?

Hogyan díszitsünk húsvéti tojást?

Mindannyian tudjuk, hogy a húsvét igazi jelképe a tojás. Sokféle módja van a húsvéti tojás elkészítésének, de Magyarországon leginkább három féle díszítési technika van, ami régi korba nyúlik vissza.

A karcolásos díszítés a legrégebbi módszere a tojás díszítésnek. A már megfestett színes tojást, bármilyen arra alkalmas éles eszközzel karcolhatjuk, és felvihetjük a kívánt mintát, tetszés szerint. Ez a módszert leginkább falun, és vidéki városokban alkalmazzák. A viaszos díszítést szinte mindenki ismeri, az egyik legelterjettebb fajtája a tojások szépítésének húsvét alkalmából. A viaszt megolvasszuk, majd hozzávaló eszközzel felvisszük a kívánt mintát, akár írást, vagy csak egyszerű vonalakat is lehet, majd letöröljük ha megszáradt. Ezután berakhatjuk a tojást a festőlébe, de a viaszos részt nem fogja befogni, így lesz látható a felvitt minta.

A harmadik elterjedt fajtája, a levélrátétes módszer, amit nem csak falevéllel, hanem akár szalvétával is készíthetünk. A puha falevelet rákötjük egy cérnával vagy esetleg harisnyába tesszük, majd ha rendesen rögzítettük, berakhatjuk az egészet a festett lébe. Ezután ha kivettük, és leszedtük róla óvatosan a falevelet, halványan látszani fog a levél erezete, mintája a tojáson.
A viaszos módszernél a legegyszerűbb a felvitel egy gombostű fejével, de ez is egyén függő, és akár több színes viaszt is használhatunk a díszítésre.
Igaz húsvét alkalmából már inkább a locsolóknak pénzt adnak, mint tojást vagy csokit, de a hagyományt sosem késő elkezdeni követni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készülnek az amerikaiak a karácsonyra?

A karácsony ünnepének a világ minden pontján élő ember számára ugyanaz az üzenete, mindenki a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük