Kezdőlap » Betegségek » Hogyan csökkenthetjük lázat természetes úton?

Hogyan csökkenthetjük lázat természetes úton?

Mai modern társadalmunk ellenségnek tartja a lázat. Megszokott, hogy orvosságokkal nyomjuk le megemelkedett testhőmérsékletünket, pedig ezzel megzavarjuk a test természetes védekező mechanizmusát és a gyógyulás folyamatát. Ősidők óta ismert a láznak ez a fontos szerepe.
Krisztus előtt 540-470 körül Parmenidész görög filozófus a következőket mondta: „Adj erőt, hogy lázat kelthessek, és miden betegséget meggyógyítok!”
A láz mindig azt jelzi, hogy a szervezet aktívan küzd a kórokozókkal. Ahhoz hogy az immunrendszer jól működővé válhasson, különösen fontos, hogy már gyermekkorban megküzdjön szervezetünk a lázzal. Eközben tanulja meg legyőzni az aktív vírusokat és baktériumokat. Ha a testnek ezt az egészséges reakcióját megakadályozzuk, akkor a test egyes sejtjei nem tudják tárolni ezeket a tapasztalatokat, így elfojtjuk a szervezet fontos védekező funkcióját.
A láznak 3 stádiuma van: az emelkedés; az állandó szakasz; és végül a láz csökkenése, megszűnése.
Az első szakaszban még nem kell radikálisan csillapítani a lázat. Amíg fázik a beteg, addig melegítsük. Ennek lehetséges módjai: meleg tea (bodzavirág, hársfavirág), meleg vizes palack, meleg ruha, melegedő lábfürdő vagy csuklóborogatás.
Az állandó szakaszra jellemző, hogy a lázas beteg hevül, feje és teste forró és száraz. A szervezet hőt szeretne leadni. Gyorsul a pulzus és a légzés, rossz az általános közérzet.
Ha már 2-3 napja tart ez az állapot, akkor mérsékelni kell a lázat. Ennek hatékony módja lehet a lábszárborogatás és a sorozatos lemosás. Közben serkentenünk kell a kiválasztást sok folyadékkal, ágynyugalommal és könnyű táplálékkal.
Bármenyire is szeretnénk mindig házi gyógymódokat alkalmazni a láz csillapítására, azért mindig legyen otthon ehhez megfelelő gyógyszerünk is, ha a házi szerrel nem érnénk el a kívánt hatást.
A láz csökkenését jelzi a bőr nedvesedése, az izzadás. Ezt bőséges ivással, sorozatos lemosással és nyugalommal segíthetjük.
Feltétlenül orvoshoz kell fordulnunk, ha a láz 40 C° fok fölé emelkedik, vagy ha olyan kísérő tüneteket tapasztalunk, mint erős hidegrázás; torok-, vagy fülfájás; hányás; hasmenés; bőrkiütés; erős, tartós fejfájás; nyakmerevség; vagy lázgörcs, illetve, ha a láz ellenére hideg a bőr. Akkor is, ha a láz több mint 3 napig tart. És minden bizonytalanság esetén, főként csecsemőknél és gyermekeknél.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Káliumhiány

Hogyan jön létre a káliumhiány a szervezetünkben? A kálium egy fontos ásványi anyag, mely a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük