Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan csökkenthetjük a koleszterinszintet?

Hogyan csökkenthetjük a koleszterinszintet?

Ha meg akarjuk előzni a szív-, és érrendszeri megbetegedéseket, fontos, hogy odafigyeljünk a vér koleszterinszintjére. Ahhoz, hogy a koleszterinszintet csökkentsük, a tudatos, koleszterinszegény táplálkozás mellett több módszer is rendelkezésünkre áll: a súlycsökkentés, a sport, és adott esetben a különböző gyógyszerek is segíthetnek a magas koleszterinszint csökkentésében.
Az, hogy milyen mértékben kell lejjebb vinnünk a koleszterinszintet, több faktortól függ. A pontos értékek mellett a koleszterincsökkentés oka is fontos szerepet játszik: például a szív-, és érrendszeri megbetegedések megemelkedett rizikófaktora cukorbetegség esetén.
A túlsúly számos megbetegedésnél jelent rizikófaktort, például a 2-es típusú cukorbetegség, érelmeszesedés, hátfájás, ízületi fájdalmak, különböző ráktípusok. Ha a túlsúlyt csökkentjük, növekedhet a vérben a védő hatású HDL-koleszterinszint, míg a káros LDL-koleszterin mennyisége csökken.
A rendszeres sport is növeli a HDL-, és csökkenti az LDL-koleszterin mennyiségét. Ideálisak erre a célra az állóképességi sportok, ajánlott például a futás, biciklizés, úszás, tempós séta. Azok a sportok, melyek során rövid idejű magas teljesítményre törekszünk, kevésbé alkalmasak erre a célra.
Előfordulhat, hogy a koleszterinszint csökkentéséhez gyógyszeres kezeléshez kell folyamodnunk. Amennyiben a zsíranyagcsere öröklött zavaráról, vagy konzekvensen magas koleszterinszintről van szó, ami az egészséges életmód hatására sem csökken, az orvos által felírt koleszterincsökkentő gyógyszerek segíthetnek. A gyógyszerek azonban nem helyettesítik a megfelelő táplálkozást, a fogyasztásuk mellett egyaránt figyelnünk kell a moderált zsírfogyasztásra és az egészséges életmódra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges élelmiszerek a jó közérzetért

A csokoládé, és egyéb édességek közismerten hangulatjavító tulajdonsággal rendelkeznek, és bizonyos mértékben a depresszív panaszok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük