Kezdőlap » Kert » Hogyan csíráztassunk májusban?

Hogyan csíráztassunk májusban?

Májushoz érve a kerti munkákban már inkább a palánták elültetése van soron, de még azok sincsenek teljesen elkésve, akik most szeretnének palántának való magokat vetni.
Először is: nem minden növényt kell februárban vetni, vannak bőven olyanok, amelyek alkalmasak a szabad földi vetésre, vagy olyan gyorsan nőnek, hogy túl korai vetés sem ideális a számukra. Szabad földbe vethetőek például a kabakosok, tehát a tökök, sütőtökök, uborkák, dinnyék is, de ezeket akár kis cserepekben palántának is nevelhetjük.
A paradicsom és paprika vetéséről sem késtünk le nagyon: a paradicsom meleg, enyhén párás környezetben akár már néhány nap alatt kicsírázhat, és bár a lemaradását teljesen nem fogja behozni, de a korábbi vetésű növények után maximum két-három héttel már teremhet. A paprika esetében ennél nagyobb lesz a késés, mert hosszabb a csírázási idő. Ebben az esetben a cél inkább a termési idő meghosszabbítása, amit a termő növényeknek a ládában tartásával és az őszi, éjszakai hűvös időkben a lakásba történő bevitelével érhetünk el. Szerencsés emberek üvegházban, télikertben akár teljesen át tudják teleltetni a paprikát, paradicsomot. A téli időszakban a gyümölcsök lassabban fognak beérni, de ezt az időtartamot fűtéssel és megfelelő lámpák használatával gyorsíthatjuk. Érdemes ilyenkor arra gondolni, hogy a paprika és paradicsom eredeti élőhelyén évelő növény!
Szintén jóformán egész évben vethetünk fűszernövényeket, különösen a nagyon kedvelt bazsalikomot. Ekkor is figyelni kell, hogy elegendő fényhatás érje a növényt, de jó körülmények esetén egész évben szedhetőek lesznek a friss hajtások.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A növények hőmérséklet igénye.

A hőmérséklet elsősorban a fénnyel együtt hat. A dísznövények hőmérsékletigénye a fényviszonyok változásával együtt módosul. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük