Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan csíráztassunk magokat?

Hogyan csíráztassunk magokat?

Az egészséges táplálkozásban egyre gyakrabban feltűnik a csíra, ami igazi vitamin-, és nyomelem-bomba, jótékony hatásai a szervezetre egyre nyilvánvalóbbak, és az év bármely szakában elérhető, hiszen házilag is előállíthatjuk.
Sokaknak talán elborzasztó a gondolat is, bár zöldséges pultokon biztos láttak zöldségcsírákat, de soha sem próbálták még.
A zöldségek akkor a legfinomabbak, amikor kifejlettek, érettek, de van néhány, amiket akkor is fogyaszthatunk, amikor még csíra állapotban van, sőt, sokkal több olyan anyagot tartalmaz, ami fontos számunkra, és ebben az állapotban könnyebben felszívódnak, tökéletesen hasznosulnak, normalizálják az anyagcserét, emellett igen ízletesek. Nagyon magas az ásványi anyag tartalmúk, illetve a fehérjetartalmúk.

Elsősorban azt kell tudni, melyek azok a zöldségfélék, amiket fogyaszthatunk csíra állapotban. Nagyon sok zöldségnek a magja kicsíráztatható és fogyasztható, oda kell figyelni, hogy ez megfelelő forrásból származzon, nem minden alkalmas rá, például, ami vetőmagnak szánt, azt nehogy kicsíráztassuk. Bioboltokban találhatjuk meg a legtöbb csíráztatható magot, mungóbab, búzacsíra, a gyönyörű lila színben pompázó retekcsíra- az íze és látványa is emlékeztet a lilakáposztára,- a zsázsacsírával, mustárcsírával együtt igen intenzív ízű- a lucerna, ami a legismertebb, és a hagymacsíra. Csak speciális, vegyszermentes, csíráztatásra alkalmas magokat fogyasszunk!
Felhasználásuk salátákhoz, vagy joghurtba keverve, szendvicsekbe, de akár levesekbe is, a thai konyha előszeretettel használja, leginkább a mungóbab csíráját, mert ebben az állapotukban a főzés során nem távoznak el az értékes alkotóelemek.

A megvett csírát először beáztatjuk, a csíra fajtájától függ, meddig kell vízben hagyni (gabonamagvakat 12 óráig, apróbb magvakat 4-8 óráig), majd tegyük szűrőre-, már lehet kapni kerámia vagy műanyag csíráztatókat, ahová ráhelyezhetjük. Általában 2-5 napig őrzi meg frissességét, száraz, hűvös helyen tároljuk, például hűtőszekrényben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges élelmiszerek a jó közérzetért

A csokoládé, és egyéb édességek közismerten hangulatjavító tulajdonsággal rendelkeznek, és bizonyos mértékben a depresszív panaszok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük