Kezdőlap » Kert » Hogyan csíráztassunk elő pázsitfüvet?

Hogyan csíráztassunk elő pázsitfüvet?

A tartós pázsitok legértékesebb, finom levelű fűfajai a vetés után olykor egy hónap múlva kezdenek kifejlődni. Ennyi idő alatt a vetőmagból sok elpusztulhat. A védőfűnek vetett angol perje és az egyéb gyors fejlődésű fajok ilyenkor annyira megerősödnek, hogy a későn kelt kis növényt, pl. a réti perjét és más fajokat elnyomják.

Az előcsíráztatott vetőmagvak vetésével a keléshez szükséges időtartam 4—5 napra rövidíthető. Az eljárás során a vetőmagvakat vászon zacskóban vagy kis zsákban 2—3 óráig langyos vízben áztatjuk, majd a zsákra folyó vizet eresztünk mindaddig, amíg abból sárgásbarna lé helyett tiszta víz nem folyik. Ezt követően a szemeket — a zsákból kiöntve — 4— 5 cm vastag rétegben lapos ládában vagy fólia lepedőn, védett helyen szétterítjük és forgatás nélkül otthagyjuk az első csírák megjelenéséig. A csírák — a hőmérséklettől függően — 4—8 nap múlva megjelennek. Tavasszal hideg kamra erre a célra nem alkalmas. Inkább napsütötte, zárt veranda. A szemeket azonban közvetlen napsütés ne érje, mert csírázás helyett kiszáradnak.

A csírázás kezdetét nagy gonddal kell figyelni, ha szükséges, nagyítóval, mert ha rövid, éppen bújni kezdő csírával vetünk, kevés csíra törik le.
A csírázni kezdő szemeket az előkészített talaj felületére egyenletesen kiszórjuk, és reá 0,5 cm vastagon tőzeget vagy komposztot rostálunk. Majd a lábunkra csatolt 20X30 cm nagyságú taposódeszkával a betakart vetést egyenletesen lenyomkodjuk és finoman porlasztó szórófejjel megpermetez¬zük. Ebben az esetben a szemek gereblyével való beütögetése sok csíra letörését okozná, ezért célszerűbb a rárostált takaró réteg. Vetés után az előcsíráztatott vetőmagvak talaját is állandóan nyirkosán kell tartani, különben a kiszáradás itt még nagyobb kárt okozhat, mint a száraz szemek vetésekor.

Az előkezelt áztatott szemek 4—6 nap alatt biztosan ki¬csíráznak és megjelennek a kis növények.
A szakirodalom szerint elsősorban a réti perjét nagyobb arányban tartalmazó keverékek előcsíráztatása megokolt. A réti perje terméshéján levő savas bevonat késlelteti a csírázást. Az áztatást követő öblítéskor e savas bevonat oldata színezi meg a vizet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Otthoni konyhakert

Amikor elérkezik a tavasz, szinte már vágyakozunk ki a hosszú tél után a szabadba. Jó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük