Kezdőlap » Kert » Hogyan csináljunk sziklakertet ?

Hogyan csináljunk sziklakertet ?

Finom, színes virágszőnyegbe ágyazott hatalmas kövek, burjánzó zöld növény takaróval belepet szikla tömbök – sziklakert a kontrasztoktól lesz élő.Az ilyen, egyszerre játékos és szokatlan sziklakert berendezése egyáltalán nem bonyolult, de a teleknek és a terepviszonyoknak alkalmasnak kell lennie. Ideális feltételek: enyhe, északkeleti lejtő, napos és nyitott fekvésű, hogy a nyári nagy melegben ne szoruljon meg a levegő, és semmi esetre se legyenek a közelben fák. Fontos a jó vízáteresztő talaj, ezt érdemes még a sziklakert építése előtt megvizsgálni.

A sziklakertek ideális földkeveréke két rész agyagból, egy rész durva homokból és egy rész érett humuszos földből áll. A gyomoktól gondosan meg kell tisztítani, szerves trágyával és műtrágyával alaposan össze kell dolgozni. Ha ez kész, akkor fogjunk hozzá az “alapkő” letételéhez. A sziklakertbe alkalmas köveket autós kirándulásainkon erdőben vagy patakparton járva gyűjthetjük össze. Ez nemcsak kellemes elfoglaltság, hanem pénztárcakímélő is, hiszen a nagyobb példányok nem éppen olcsók, és éppen a “nagyobbak” a legszebb díszei a sziklakertnek. Ha már elegendő kövünk van, akkor készítsünk tervet, hogy melyik kő hova kerüljön, hol mutatna a legjobban.

A virágszőnyeg élővé teszi a “holt” köveket. A sziklakert szépsége az ilyen finomságokon múlik. A sziklakert jól illik a kisebb telkekre is. A növények kicsik ugyan, de színük és formáljuk igen változatos. A hozzájuk illő kövekkel szép kertrészletet lehet kialakítani. A sziklakert elhelyezhető napos fekvésben, de árnyékos helyen is, terasz közelében, tó mellett is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük