Kezdőlap » Betegségek » Hogyan csillapítsuk gyermekkorban a lázat?

Hogyan csillapítsuk gyermekkorban a lázat?

Minden szülő megérzi, ha gyermeke beteg lesz. Már előtte nyűgösebb a kisgyermek, valahogy nem olyan, mint amilyen szokott. Fájlalhatja bármely testrészét, fejét, végtagjait vagy a torkát. Ha lázas gyermekünk csillog a szeme, meleg a homloka és bágyadtabb a szokásosnál. Lázmérővel mérjük meg a testhőmérsékletét, mert tapintás útján nem biztosan állapíthatjuk meg. 37 C felett beszélünk hőemelkedésről, ekkor még nem kell lázcsillapítót adnunk, hogy a szervezet öngyógyító folyamatait segítsük. 37,5 felett már gyorsabban felszökhet a láz, folyamatosan ellenőrizzük.

38 C felett lázról beszélünk és ennek csillapítása fontos. Ügyeljünk a lázcsillapító gyógyszer megfelelő és pontos adagolására, ne lépjük túl az előírt mennyiséget! Ha indokolt akkor váltakozva, kétféle hatóanyagú lázcsillapítót adhatunk négy óránként a gyermeknek . (pl. ibuprofén hatóanyagút, majd paracetamol hatóanyagút). A gyermek korától függően adhatjuk kúp, tabletta vagy szirup formájában.

A kúpot akkor ajánlott adni, ha magas, hirtelen felszökő láza lett, mert gyorsabban felszívódik és így hamarabb fejti ki hatását. Azonban hasmenésnél ezt a lehetőséget zárjuk ki. Ha gyógyszerek mellett is lázas marad gyermekünk, akkor alkalmazzunk hűtőfürdőt. 37 fokos vizet engedjünk a kádba és fokozatosan hűtsük le a vizet 35 fokig. Semmiképp ne hideg vízbe tegyük a gyermeket! Pár percig hűtsük a kis testét, majd meleg törölközőbe tekerve emeljük ki és bújtassuk be az ágyba. Pár perc elteltével ismételjük meg a lázmérést. A vírusos megbetegedésre nincs gyógyszer, csak a tüneteket tudjuk csillapítani. Azonban ha a láz 3 napnál tovább fennáll vigyük vissza az orvoshoz, mert lehetséges, hogy antibiotikum szedése válik szükségessé.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük