Kezdőlap » Betegségek » Hogyan csillapítsuk a viszketést a neurodermitises gyerekeknél?

Hogyan csillapítsuk a viszketést a neurodermitises gyerekeknél?

A neurodermitisben szenvedő gyerekek csillapíthatatlan, kínzó viszketéstől, vakarózási ingertől szenvednek. Hogyan tudjuk csillapítani szülőként gyermekünk panaszait?

Négyszeri, ötszöri krémezés egy nap soknak hangzik – de nem a neuridermitisben szenvedő gyerekek esetében. Ez segíthet csak rajtuk a kellemetlen viszketés csillapításában. Az alapszintű ápoláshoz megfelelőek a krémek és testápolók, lehetőleg hozzáadott illatanyagok nélkül. A szükséges víztartalmat a bőr állapota határozza meg. Az alapelv: száraz bőrre zsíros krémet, zsíros bőrre inkább magasabb víztartalmú, könnyebb összetételű krémet használjunk. Az ápoló termékek felvitele a nedves bőrre lemosás után gyakran fokozza a hatást. A karbamidot tartalmazó emulziók különösen jó hatással vannak a bőrre. Az olaj-, vagy vazelintartalmú krémeket azonban a neurodermitises gyerekeknél kerülni kell. Hosszan tartó használat esetén még szárazabbá teszik a bőrt. A túl forró víz is csökkenti a bőr nedvességtartalmát. A szappanok és tusfürdők is irritálóan hathatnak a bőrre, ezért csak kis mennyiségben használjuk őket – tanácsolják a gyerekorvosok.

A neurodermitises páciensek bőre a pamutból vagy selyemből készült ruhákat tolerálja a legjobban. A kemény varrások, matricák, címkék, műszál vagy gyapjú ezzel szemben viszketést válthat ki. A túl meleg öltözet és az izzadás is vakarózási ingert idézhet elő. A gyermek hálószobájának ideális hőmérséklete 19-20°C. Tiszta, rövidre vágott körmökkel elkerülhetjük a mélyebb sebek és fertőzések okozásának veszélyét.

A neurodermitises gyerekek és szüleik egyaránt hasznát vehetik, ha részt vesznek egy ezzel kapcsolatos tájékoztató előadáson, vagy tanácsot kérnek egy bőrgyógyásztól. Ha bővítik ismereteiket a témakörben, könnyebbé válik a mindennapos küzdelem a betegséggel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mellkasi fájdalmak

Ha szorít a mellkasunk, azonnal szívrohamra gyanakszunk. De mi a helyzet akkor, ha nem szorítást …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük