Kezdőlap » Betegségek » Hogyan csillapítsuk a lázat?

Hogyan csillapítsuk a lázat?

Sok szülő, főleg ez inkább a kezdő szülők körében jelentkezik, hogy láznak nevezik a 38 celsius fok alatti testhőmérsékletet. A láz elnevezést 38 celsius fok feletti testhőmérsékletnél lehet használni, az alatt lévő hőfoknál csak hőemelkedésről beszélhetünk. Persze érdemes a lázcsillapítást már ekkor megkezdeni, nehogy később nagyon magasra emelkedjen. A láz leginkább a késő délutáni, az esti és éjszakai órákban emelkedik a legmagasabbra. A láz mindig valamilyen betegség tünete nem pedig önálló betegség, ezért a csillapítása mellet meg kell találni a kiváltó okot és azt is kezelni kell. A láz a szervezet számára hasznos dolog, hisz ilyenkor a szervezet kórokozókat pusztít el, ezért is van, hogy sokkal könnyebben meggyógyulnak azok, akinél jelentkezik bizonyos betegségeknél láz, mint azok akinél nem.
Kétféle lázcsillapítási módszer van: a fizikális és a gyógyszeres.
A gyógyszeres lázcsillapítást mindenki ismeri, ilyenkor lázcsillapító készítményt használunk, csecsemő korban inkább kúp formájában, három hónapos kortól már adható szájon át adandó szirup forma, és ha elég nagy a gyermek akkor szedhető tabletta formátumban. Persze az előírt adagolást mindig be kell tartani.
A másik a forma a fizikális ilyenkor alkalmazhatunk hűtőfürdőt vagy pedig borogatást. Hűtőfürdőnél először kb. 37 celsius fokos vizet engedjünk, majd ültessük bele a gyermeket és fokozatosan hűtsük a vizet. Nem szabad gyorsan, hirtelen lehűteni és figyelni kell ne menjen 22 celsius fok alá, mert akár görcsöt is okozhatunk vele. A borogatásnál folyamatosan cserélni kell figyelni kell arra, hogy ne száradjon meg a gyermek testén.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük