Kezdőlap » Étel » Hogyan bontsuk fel a kókuszdiót?

Hogyan bontsuk fel a kókuszdiót?

A kókuszdió rendkívül finom és laktató gyümölcs, beszerzése is könnyű, hiszen szinte minden üzletben lehet kapni hazánkban is. Komoly problémát jelenthet azonban a gyümölcs felbontása, hiszen a gyümölcs nagyon is erős héja megnehezíti ezt a folyamatot, amellett a gyümölcs úgynevezett kókuszvizet is tartalmaz – ami nem azonos a kókusztejjel –, így nem érdemes azzal az eszközzel érni, hogy egyszerűen összetörjük.

Minden kókuszdión találunk három foltszerű sötét pöttyöt. Kiválasztáskor ezeket érdemes megnézni, ha ugyanis penészesek, nem szabad megvenni a gyümölcsöt, mivel romlott. Ez a három pötty gyengébb, mint a héj, így egy dugóhúzó segítségével könnyen kifúrhatjuk. Ha ezzel készen vagyunk, a lyukakon át öntsük a kókuszvizet egy pohárba, majd kezdődhet a gyümölcs felbontása. Ez egy viszonylag hosszú, nehéz folyamat, ami még egy tapasztalt ember számára is nehézségeket jelenthet, de ha a megfelelő módon végezzük, nem tudjuk elrontani.

Először egy éles tárggyal (ha kalapácsot használunk, a hegyes felével dolgozzunk) kezdjük el ütni a gyümölcs héját addig, míg egy kisebb repedés nem keletkezik rajta. Ekkor érdemes kézzel szétfeszíteni a kókuszt, így hozzáférünk a gyümölcshúshoz. Ennek kiszedéséhez kést használjunk, de nagyon ügyeljünk arra, hogy magunkat ne vágjuk vagy szúrjuk meg. A húshoz hozzáférhetünk úgy is, hogy a külső héjréteget szedjük le róla, ez hosszabb folyamat, viszont a gyümölcshús így sokkal szebb marad.

A belső héjréteg már ehető, nem muszáj eltávolítani, ha viszont mégis így teszünk, célszerű gyümölcshámozót használni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A virsli mégis finom

Lehet, sokan nem is gondolják, hogy a mindenki által ismert virsli milyen sok fajtája megtalálható …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük