Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan birkózzunk meg a korai vetélés okozta traumával?

Hogyan birkózzunk meg a korai vetélés okozta traumával?

A korai vetélés a terhesség 12. hete előtt bekövetkező spontán abortusz. Ez így leírva elég egyszerűen hangzik, mégis sok nőnek okoz komoly problémát. Mit kell tudnunk a terhesség e korai szakaszáról? Fontos, hogy a terhességi hetek számolása az utolsó menstruáció első napjától kezdődik, tehát nem akkortól, amikor meg kellett volna jönnie a következő menzesznek, vagy amikor kiderült a terhesség. Így a korai vetéléskor sokan még nem is voltak, vannak tudatában, hogy már megfogant egy embrió a méhükben.
A magzat elvesztése testi és lelki traumát is okoz. A testi tünetek viszonylag hamar elmúlnak, a veszteség azonban sokszor nehezen dolgozható fel. Ha műszeresen kell az abortuszt befejezni, akkor minimum egy egész napot kórházban kell tölteni, előfordulhat, hogy valakinek ez az első kórházi élménye, amely szintén megrázó lehet.

A közeli hozzátartozók, a védőnő, a barátnők mind segítséget nyújthatnak a trauma feldolgozásában. Fontos, hogy az első pár napban vetélést átélő nő ne maradjon egyedül, ne hagyják őt magára még akkor sem, ha ezt ő kifejezetten kéri. A nagy vérveszteség, megváltozott hormonszintek miatt lehetnek olyan hirtelen fellépő komplikációk, amik azonnali orvosi ellátást is igényelhetnek, így fontos lehet, hogy mindig legyen a közelben olyan, aki orvost, mentőt tud hívni.

Jól esik az együttérzés, egy olyannal beszélgetni, aki már átélte ugyanezeket a negatív élményeket. Sovány vigasz, ha azt hajtogatja mindenki, hogy “lehet még később gyereked, ne aggódj”, mert ilyenkor a tudat annyira beszűkül, hogy nem képes tovább látni az adott problémánál. Főleg az olyan nőknél súlyosabb a lelki megterhelés, akik nagyon vágytak már terhességre, régóta próbálkoznak, vagy már többször is elvetéltek. Nagyon fontos, hogy ne magát hibáztassa a kismama, hiszen utólag már sajnos nehezen deríthető ki, hogy pontosan mi volt a korai vetélés oka? Valószínűleg nem más, mint kémia, azaz az embrió fejlődése nem megfelelő irányt vett. Mielőtt hibásan kezdett volna még jobban beágyazódni és fejlődni, egyszerűen kilökődött. Kár utólag ostorozni magát, és ráfogni bármilyen tevékenységre, munkahelyi gondokra, elfogyasztott ételre vagy italra a vetélést, mert ha az embrió életképes lett volna, akkor ezek mellett is életben maradt volna. Persze, egy kis élet volt, amely már elkezdődött, és méltó módon meg lehet gyászolni, ám a legjobban az segít, ha pozitív gondolatokkal töltődik fel a leendő anyuka.
Mindenkinek más a lelki alkata, van, aki a munkába menekül, van, aki más kikapcsolódást keres, de fontos, hogy amíg testileg helyre nem jött, addig senki ne kezdjen megerőltető fizikai feladatokat végezni, például edzőterembe járni, vagy a munkahelyén nehéz ládákat emelgetni. Ahhoz, hogy a szervezet megfelelően regenerálódjon, és készen álljon egy újabb terhességre, legalább 6 hétig kímélni kell az alhas tájékát, a hasizmokat, a méhet.
A vetélés általában elkerülhető, ha már a fogantatás előtt több vitamint, főleg B12-t fogyasztunk, ügyelünk testi kondíciónkra, kerüljük a stresszt, és lélekben is felkészülünk a ránk váró terhességre. Sajnos a legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordul korai vetélés, ha többször is, akkor keressünk fel szakembert egy alapos kivizsgálás céljából!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan hat egy kisállat a gyermek fejlődésére?

A gyerekek szinte kivétel nélkül mindig egy kis kedvencért könyörögnek a szülőknek, melyet ők akarnak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük