Kezdőlap » Házi kedvencek » Hogyan beszélnek a kutyák?

Hogyan beszélnek a kutyák?

A kutya az ember legjobb barátja. Ez némi kommunikációt is feltételez. Szavakkal és non-verbális jelekkel tökéletesen megértetjük magunkat házi kedvencünkkel. Okosabb kutyák száznál is több szót megérthetnek. De mit is érne ez a kapcsolat, ha ilyen egyoldalú lenne? Hanggal és a testük jelzéseivel kiválóan ki tudják fejezni érzelmeiket, akaratukat. Csak figyelnünk kell rá.

Ugat a kutya. Ez egy adott szituációban akár idegesítő is lehet. De gondoljunk arra, hogy minden bizonnyal a figyelmünket szeretné felhívni valamire. Ez lehet boldog, mérges vagy éppen félelemből eredő ugatás. A hang erősségéből és mélységéből következtethetünk ennek mibenlétére. A halk, vékonyabb hangot hallató, apró vakkantgatást produkáló kutyus leginkább az öröméről, boldogságáról szeretne minket tájékoztatni. Biztos minden kutyatulajdonos ismeri azt a szituációt, amikor elkezd öltözni, felhúzza a cipőjét, kabátját, akkor milyen változáson megy át a kutyája. Az addig békésen pihenő kedvencünk hirtelen feléled, boldogan vakkantgat és elképesztő sebességgel csóválja a farkát. Ugyanez a viselkedés zajlik, amikor egy fárasztó nap után belépünk a kertkapun, vagy a lakásunk ajtaján. Ezek a boldogság hangjai. Vagy tapasztalhattuk már azt is, hogy csöngetnek, kopognak a bejárati ajtón. Kutyánk hihetetlen gyorsasággal ott terem, előbb, mint mi odaérnék, és gyors, szinte hadarás szerű ugatásba kezd, amely cseppet sem hasonlít ahhoz az örömteli vakkantgatáshoz, ami nekünk szólt. Leginkább egy mély, öblös, hörgésszerű ugatás. A vékony, magas hang a nem bántó, a mélyről jövő, öblös hang viszont mindig figyelmeztető, agresszívebb. És akkor még ott vannak az unatkozó kutyák. Ezek leginkább egy monoton, álmosító, leginkább magának ugató kutya képét mutatják. Ha a kutya ugat, annak oka van, arra mindig figyeljünk oda. Másképp ugat meg embereket, és másképp más élőlényeket. Ezt adott helyzetben magunk tapasztalhatjuk ki, hogy melyik hang, melyiknek szól.

A kutyák testtartása is igen informatív. Normális esetben, amikor semmilyen hatás nem éri, a farka, állkapcsa egészen laza, a fejét magasan tartja. Amikor a fenekét magasan felnyomja, a farkát örömmel csóválja, a fejét oldalra hajtja, akkor biztosak lehetünk benne, hogy játszani szeretne. Ha lefekszik, és előrenyújtja a mellső lábait, a füle pedig a fejéjhez simul, akkor az a behódolás jele. Amikor fél, akkor a testét megfeszíti, a füleit hátracsapja, a hátán feláll a szőr, vicsorog, morog. Ha ellenséggel találja magát szembe, vagy csak tudatni akarja a másik élőlénnyel, hogy ő a főnök, akkor egyenesen a másik szemébe néz, magabiztos testtartást vesz fel, és a füleit előre hajtja.

A szemkontaktus igen fontos kommunikációja a kutyáknak,. Barátságos, játékos állapotában csillog. Ha fél, kitágulnak a pupillái. Ha mérges, összeszűkült szemmel figyeli áldozatát. Ilyenkor jobban tesszük, ha nem viszonozzuk ezt a pillantását, mert azt provokációnak veheti, és esetleg úgy érzi, hogy meg kell védenie magát. És akkor támad.

És bár nincs olyan kifinomult mimikájuk, mint az embernek, de mosolyogni is tudnak. Ezt csak mi, emberek láthatjuk, csak nekünk szól. Egyértelműen a szeretet, odaadás, jókedv jele. Ezt a boldog állapotot heves farkcsóválás kíséri, ami egyértelműen játszásra invitál minket.
Bár a kutyáknak nincsenek olyan végtagjai, amivel az emberekhez hasonló gesztusokat tudnának produkálni, és nem tudnak beszélni, de ha megfigyeljük ezeket az alapjeleket, akkor szeretetteljes, kommunikatív kapcsolatot teremthetünk kedvencünkkel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az új házi kedvenc, a törpenyúl

Napjainkban ismét egyre népszerűbbé váltak a kedvtelésből tartott állatok, melyek közül magasan kiemelkedik a törpenyúl. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük