Kezdőlap » Családi élet » Hogyan beszéljünk a szexualitásról kamasz gyerekünkkel?

Hogyan beszéljünk a szexualitásról kamasz gyerekünkkel?

A pubertás kifejezés a latin „pubere” szóból származik, amely eredetileg azt jelentette, hogy valakinek „kinő a szőrzete” (szakálla, bajusza). Azt jelzi, hogy a testi, mentális és szexuális érés egy újabb szakaszába lépett. A kamaszkor akkor kezdődik, amikor az ivarmirigyek elkezdenek nemi hormonokat termelni. Kamaszkorban ennek megfelelően előtérbe kerül a szexualitás, és ez számos problémát vet fel.
A gyermekeink érzelmi és szexuális nevelése természetesen nem kamaszkorban kezdődik. Hosszú folyamat, nem egy bizonyos életkorban indul, és valójában nem igazán lehet összefoglalni mit foglal magába. Tanulás ez is, fokozatosan kellene megtörténnie, egészen kisgyermekkortól.
Ha a szexualitás soha nem volt tabutéma a családban, ha valahányszor szóba került, például este vacsoránál, hajlandóak voltunk beszélni róla, és mindig megmondtuk a gyerekünknek, ha kérdezett valamiről, akkor már tanítottunk neki valamit.
Tudniuk kell, hogy egy szexuális kapcsolatnak nem csak a szexuális vonzalmon kell alapulnia, hanem a kölcsönös tisztelet5en, bizalmon és megértésen. És hogy legfőbb összetartói talán a gyengédség és a figyelem.
Ahogy a gyerekeink kamaszodni kezdenek, új problémákkal kell majd szembesülnünk: az első menstruáció, a szüzesség elvesztése, fogamzásgátlás. Bár általában mindenki egyetért abban, hogy a szexualitás az élet fontos része, és hogy erre nevelni is kell a gyerekeinket, nem mindenkinek megy ez könnyedén.
Nagyon jó jel, ha kamasz gyerekünk mer kérdezni tőlünk. Ez azt jelenti, hogy bízik bennünk. A szexuális felvilágosításnak nem egy hosszú előadásra kell hasonlítania, hanem fokozatosan, kisebb adagokban, amikor az alkalom úgy hozza, vagy a gyermekünk kérdez valamit tőlünk. Ha azt érezzük, hogy valami zavarja (lehet, hogy azért, mert túl messzire mentünk, és beléptünk az intim szférájába), álljunk meg, és mondjuk neki azt, hogy folytathatjuk máskor is.
A túlságosan merev, szigorú szülőktől tartanak a gyerekeik, és félnek attól is, hogyan reagálnak a mondandójukra.
A szexuális felvilágosító könyvek ma már sok szempontból kielégítők, sok példa és adat van bennük, amelyeket a kamaszok rendszerint nagyra értékelnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ápoljunk jó kapcsolatot kamasz gyermekünkkel?

Akinek kamasz gyermeke van, bizony találkozhatott már számtalan problémával és az is előfordulhatott, hogy tehetetlennek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük