Kezdőlap » Családi élet » Hogyan beszélgessünk egy kamasszal?

Hogyan beszélgessünk egy kamasszal?

Miért nehéz szóra bírni a kamaszokat? Úgy érezzük túlságosan magába zárkózik, alig beszél magáról és a dolgairól, és ha kérdezzük, akkor nagyon röviden válaszol, vagy vállat ránt. Egyre nehezebb értünk szót velük, alig ismerünk rá, úgy érezzük szinte teljesen eltávolodott tőlünk.
De ezt nem miattunk teszi, hanem saját maga miatt. Ha képesek vagyunk visszaemlékezni, milyennek éltük meg mi magunk a kamaszkort, akkor talán jobban megértjük őket. A kamaszok úgy érzik, szükségük van arra, hogy megtapasztalgassák a felnőtt lét egy kis szeletkéjét, hiszen ők már nem kisgyerekek, igaz nem is felnőttek. Ezért is szükségük van a szülőtől kicsit elkülöníteni magukat, ez tulajdonképpen egy kezdeti leválás, amire előbb- utóbb úgy is sor kerül. Persze most még csak szárnypróbálgatások vannak, és azért, mert nem hagyja magát mindig puszilgatni, vagy egyfajta távolságtartást veszünk észre a magatartásában, még nem azt jelenti, hogy már nem szeret minket. Éppen úgy szeret, csak az ők kis világában a szülő a gyerekkort idézi fel, amiből ők már kinőttek. Sokszor a barátok előtt látszik ez legjobban, akkor kerüljük mi magunk is a beidegződött szeretet megnyilvánulásokat, hiszen ezzel talán kellemetlen helyzetbe is hozzuk a barátaik előtt. Más a helyzet, ha látjuk rajta, bátran megölelhetjük.
Adjunk nekik időt, előbb-utóbb megtörik a jég, és ismét ki fogja mutatni a szeretetét.
Ha valóban érdekelnek a dolgaik, akkor a legjobb, ha nem „maceráljuk” őket, mert ezzel pont ellenkező hatást érünk el, a kamasz bezárkózik, és semmit nem fog elmesélni. Az is nagyon fontos, hogy a visszautasítás mellett igenis rendszeresen és érdeklődve, de finomat kérdezzük őket. Ha azonnal nem is válaszolnak, a gyakori és nem erőszakos figyelem általában bizalmat ad felénk, és ha úgy érzi, bátrabban fog mesélni.
Mindig érezze a kamasz, hogy figyelünk rá. Ha azt látjuk, hogy a kamasz szeretne valamiről beszélni, akkor rögtön hagyjuk abba ,amit csinálunk, és figyeljünk rá. Ha ezt tapasztalja, hogy ha szüksége van valamire, van kihez fordulni, akkor nem kell attól félnünk, hogy későbbiekben, vagy komolyabb probléma esetén eltitkolja azt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük