Kezdőlap » Betegségek » Hogyan befolyásolja a vérnyomást az ételeinkben található só?

Hogyan befolyásolja a vérnyomást az ételeinkben található só?

A konyhasó nem mindenkinél emeli a vérnyomást, néhány embernél viszont kifejezetten erős hatást vált ki, fontos szerepet játszhat a hipertónia (magas vérnyomás) kialakulásában. A nyugati országok lakóinak átlagos sófogyasztása 12-15 g/nap, ami jelentősen magasabb az ajánlott értékeknél.
Ha a sófogyasztást legfeljebb napi 4-6 grammra korlátozzuk, elősegíthetjük a magas vérnyomás csökkentését. Nem minden beteg reagál azonos módon a sószegény diétára: körülbelül minden második esetben sikerül elérni 10-15 mmHg-s vérnyomáscsökkenést. Ha sikerül a sófogyasztást napi 3 grammra csökkenteni, a változás még jelentősebb lehet.
Az elfogyasztott só mennyiségét azonban nem könnyű mérni. A nagy része ugyanis nem a sótartóból, az ételek utólagos sózásából származik: például a kenyér, húskészítmények, sajtok is jelentős mennyiségű sót tartalmaznak.
A sószegény táplálkozásra való átállás nehéz lehet, hiszen a legtöbben az erősen sózott, fűszerezett élelmiszerekhez szoktunk hozzá. Az ételeknek azonban sózás helyett különféle fűszerekkel, friss fűszernövényekkel is rendkívül finom ízt adhatunk. Ha házon kívül eszünk, különösen figyeljünk oda az ételek sótartalmára: az éttermekben, gyorséttermekben vagy az étkezőkben nagy mennyiségben használnak sót a fogások elkészítéséhez.
Figyeljünk az ásványvizek nátriumtartalmára: válasszuk azokat a fajtákat, melyek nátriumtartalma 150 milligramm/liter alatt van. Kitűnő választást jelentenek azok az ásványvizek, melyeken külön jelölik, hogy nátriumszegény táplálkozáshoz, illetve magas vérnyomásban szenvedők számára megfelelőek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük