Kezdőlap » Internet » Hogyan bánjunk az internetes információkkal?

Hogyan bánjunk az internetes információkkal?

Az internet manapság olyan végeláthatatlan információfolyamot és -áradatot biztosít, amelyet korábban el se tudtunk volna képzelni. Mivel az internet tulajdonképpen egy folyamatosan bővülő, világméretű, szabad hozzáférésű enciklopédia, bárkinek lehetősége van arra, hogy az internetre információt töltsön fel, anélkül, hogy helyességéről meggyőződött volna. Éppen ezért hogyha az internetről gyűjtünk információt egy adott témához kapcsolódóan, érdemes körültekintően eljárni.

Számtalanszor voltunk már olyan helyzetben, hogy olyan iskolai vagy munkahelyi előadást kellett készítenünk, amelynek témájában kevésbé vagy egyáltalán nem vagyunk jártasak. Ilyenkor mit tud tenni az ember? Az első dolog elindítani egy böngészőt, azon belül egy keresőmotort és beírni a kulcsszavakat, hogy a lehető legoptimálisabb eredményt kapjuk. Vannak olyan weboldalak, amikről tudjuk, hogy bennük nagy eséllyel megbízhatunk, az ott található információk általában helyesek és hasznosak, azonban ha a kereső egy olyan oldalt hoz fel, amivel kapcsolatban még nincsen személyes tapasztalatunk, azzal kapcsolatban hajlamosak vagyunk egy kicsit húzódozni. Vannak ugyanis sajnos szép számban téves információk, sőt vannak olyanok is, akik tudatosan a megtévesztésre törekednek. Kellően körültekintően kell tehát eljárni, érdemes több oldalról körüljárni, több különböző weboldalról összeszedni a szükséges információkat. Ami több helyen, több különböző kontextusban is szerepel, az feltételezhetően közel áll a valósághoz. Ha beszélünk idegennyelveket, nem árt, hogyha utánakeresünk mondjuk angolul is, ugyanis angol nyelven lényegesen több és szélesebb körű információ áll rendelkezésre, mint magyarul.

Az internet elterjedése jelentősen kiszélesítette a világot, új perspektívákat nyitott, azonban meg kell tanulnunk kellőképpen kritikusan és körültekintően eljárni az ott található információkkal. Nem szabad mindent azonnal elhinni vagy készpénznek venni, új eljárási módokat kell megismernünk, meg kell tanulnunk némi szkepticizmussal tekinteni rá. De ha ezt sikerül elsajátítanunk, olyan információáradatban lesz részünk, amely az egész világot pár kattintáson belül elérhetővé és feltérképezhetővé teszi.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Yahoo és a gyűlöletbeszéd

A Yahoo! egy olyan internetes portál, ahol sokféle tartalom és szolgáltatás elérhető, megtalálható – többek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük