Kezdőlap » Étel » Hogyan aszaljunk gyümölcsöt, zöldséget?

Hogyan aszaljunk gyümölcsöt, zöldséget?

Az aszalás egyike azoknak a tartósító eljárásoknak, amelyeket az emberiség már ősidők óta használ, hogy hosszú ideig eltartható terméket hozzon létre.
Az élelmiszeriparban a szárítás elsődleges célja hogy elvonja a romlást előidéző mikroorganizmusok egyik alapvető életfeltételét, a vizet. A szárított, aszalt élelmiszert ezért tartósítószer nélkül tárolhatjuk. A szárítás csakis árnyas, szellős helyen történhet. Az aszalás során a gyümölcs nedvességtartalmát általában 24 százalék alá csökkentik hőkezeléssel. A gyümölcs felmelegszik, belsejéből a nedvesség párologni kezd. A szakszerűen, természetes módon (nem tűző napon, hanem száraz légáramlatban) aszalt gyümölcs megőrzi az eredeti gyümölcs szinte összes beltartalmi értékét. A túl magas hőmérsékleten történő aszalás könnyen tönkreteszi az eredeti enzim- és vitamintartalmat, és a kedvező élettani hatások elvesznek. Készülhet aszalvány almából, barackból, körtéből, meggyből, szilvából, banánból, és még sorolható. Az aszalt gyümölcsök felhasználása igen változatos.
Az aszalt gyümölcsök rosttartalma igen magas, emiatt jótékony hatásuk van az anyagcserére, teltségérzetet adnak. A kíméletes kezelés következtében megőrzik a friss gyümölcsökre jellemző magas vitamin-és ásványianyag-tartalom nagy részét. Fontos azonban, hogy az aszalványok cukortartalma jelentős, ezért ezeket is csak mértékkel fogyasszuk. A gyümölcsökön kívül aszalhatunk zöldségeket: apróra vágva természetes ételízesítő, olyan házi vegeta készíthető belőlük, illetve jól száríthatok az aszalás módszerével a zöldfűszerek is.
Száríthatjuk házilag napon, sütőben vagy aszalógépben, de csak egészséges gyümölcsöt aszaljunk. Lehetőleg kisebb darabokat aszaljunk, a szabadban eltarthat 2-3 napot is, viszont a sütőben vigyázzunk, hogy elég szabad helye legyen, illetve ne túl magas hőfokon (max. 50-60 fokon) aszaljuk, különben csak levet enged, és pürésedik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük