Kezdőlap » Családi élet » Hogyan ápoljunk jó kapcsolatot kamasz gyermekünkkel?

Hogyan ápoljunk jó kapcsolatot kamasz gyermekünkkel?

Akinek kamasz gyermeke van, bizony találkozhatott már számtalan problémával és az is előfordulhatott, hogy tehetetlennek érezte magát.
Bizony egy kamasz gyermekkel nem könnyű, de nem lehetetlen dűlőre jutni.
Tisztában kell lennünk azzal, hogy neveltetéstől függetlenül, mindenki átesik ezen az időszakon és nem lehet csak úgy nem tudomást venni erről.
A kamaszok még saját magukkal sincsenek tisztában, a személyiségük változik és ez a változás őket is meglepheti. A hangulatingadozás, hogy egyszer jó kedvűek és simulékonyak , másszor lázadóak és kibírhatatlanul hisztisek vagy szemtelenek, teljesen elfogadott viselkedési forma ebben az időszakban. Az viszont már a szülő felelőssége és döntése, hogy hogyan kezeli ezeket a helyzeteket és mit enged meg a kamasznak.
De hogyan is kezeljük a kamasz gyermeket?
A szülő kétségbeesetten veszi észre, hogy gyermeke hirtelen eltávolodik tőle. Fontosabbak lesznek a barátok, úgy érezheti mellőzve lett. Ez teljesen normális viselkedés, de nem azt jelenti, hogy a gyermeknek nem lenne szüksége a szüleire. Fontos, hogy érezze a biztonságot, hogy bátran fordulhat problémáival a szüleihez.
Ne telepedjünk a gyermekre, ne szidjuk állandóan a hanyagsága vagy a zárkózottsága miatt, szüksége van egy kis magányra amikor a gondolataival egyedül marad. Persze próbáljuk szóra bírni, kérdezzük meg mi volt a suliban, rendben van e minden, mi újság van a barátaival stb.
Segítsük őt ennek a számára sem könnyű időszaknak az átvészelésében, támogassuk, meséljük el , hogy mi is voltunk kamaszok és bizony velünk sem volt könnyű a szüleinknek.
Vásároljuk könyveket, amiben erről olvashat, hogy lássa és érezze, hogy nincs egyedül a problémáival. Pozitív dolgait dicsérjük, ezzel ösztönözhetjük. Ha állandóan szidalmazzuk még jobban magába zárkózhat, több az esélye annak, hogy rossz társaságba keveredik, ahol úgy érzi megbecsülik és megértik őt.
A legfontosabb a bizalom és, hogy mindig odafigyeljünk rá. Ez későbbi kapcsolatunkat is megalapozza.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kommunikáció fontossága a családban

Gyakori példa: egy család olyan természetesnek veszi azt, hogy egy házon belül együtt vannak a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük