Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan ápoljuk szemünk, hogy fiatal maradjon?

Hogyan ápoljuk szemünk, hogy fiatal maradjon?

A szem lát, sír, csábít, csillog és még ezer dolgot fejez ki. A szem tud sugározni, ragyogni, nevetni, fenyegetni. Ez a legárulkodóbb szervünk, fordítsunk rá midig nagy gondot.
Régi tapasztalat, hogy a szem körüli bőr ráncosodik legelőbb, ott vesszük először észre, hogy a bőr lassan, de helyrehozhatatlanul öregszik. Minden függ bőrünk természetétől és szemkörnyéki sajátságos tulajdonságaitól.
Itt a legfinomabb a bőr, vastagsága mindössze 0,55 mm, míg máshol 2 mm. Másrészt ez a terület alig tartalmaz faggyúmirigyet és bőr alatti zsírszövetet. Ezért csak levés faggyút tud kiválasztani és itt a bőr különösen zsírtalan, kiszáradás fenyegeti. Ráadásul az arc más részeivel ellentétben alig van benne felfüggesztő izom.

Ami a természetes „száraz ráncokat” illeti, az évek során igen jellegzetes „kifejezés-ráncokká” alakulnak át. Az arcnak ezt a részét éri leginkább a fény és a Nap, mert a sugarakat a járomcsont és a szemöldök íve visszatükrözi, ezért itt okozzák a legnagyobb pusztítást.

Ápoljuk különös gonddal a szemkörnyék bőrét. Igyekezzünk megadni neki, amit a természet bármi okból megtagadott tőle.
Kezdjük egy igen fontos dologgal: csak erre a célra készített termékeket használjunk, mert a szem érzékeny és csak klinikailag, bőrgyógyászatilag kipróbált bőrápolókkal szabad érintkeznie.
Bánjunk a bőrrel gyengéden, vagyis ne dörzsöljük, ne cibáljuk, ne nyújtsuk. Ne használjunk dehidratáló anyagokat. Kerüljük a szappant és az alkoholos lemosószert.
Az általános nappali krémek sem felelnek meg a szemkörnyék finom ápolására. A bennük lévő olajok túl könnyen belemennek a szemünkbe. Ez irritációt okozhat, ég a szemünk. A szemránckrémek speciális olajat tartalmaznak, ami ott marad, ahová felkenték.

Az alvás. Ez az egyik legtermészetesebb szemápoló, amelyre gyakran nem fordítunk kellő figyelmet. Ha tehetjük, pihentessük sokat szemünket.
Az A-vitamin a szem éltető vitaminja, amely nem csak bőrünket védi, és szépíti, hanem látásunkat is javítja, megőrzi annak minőségét, és nem utolsó sorban szemünk belül is ragyogni fog tőle. Gazdag A-vitamin forrás a sárgarépa, a különböző halak, a tojás, a különböző barackfélék, a sütőtök, de a paprika is.
Így ápolva bőrünk friss lesz, és a szárazság okozta apró ráncok eltűnnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük