Kezdőlap » Ház karbantartás » Hogyan ápoljuk a padlót?

Hogyan ápoljuk a padlót?

A lakásban található padlóburkolatok nagyon változatosak, ennek megfelelően az ápolásuk is más. A mindennapi teendőkkel, mint a söprés, felmosás, porszívózás, mindenki tisztában van, azonban az egyszerű koszeltávolításon kívül legalább egy-két évente minden padlótípus igényel némi felújítást. Konyhában és fürdőszobában gyakori jelenség a fuga elszíneződése. Ez főleg akkor nagyon feltűnő, ha a fuga világos, vagy kifejezetten fehér. Lehet próbálkozni a fuga megtisztításával, amire gyakran ajánlják a szódabikarbónát is, a hatás azonban valójában nagyon korlátozott, ráadásul jóval tovább tart, mint a teljes felületet újrafugázni. Ha a fuga mélyen van, akkor a tetejére is fel lehet vinni az új réteget, ha erre nincs elég hely, akkor kaparjuk ki a fugát, majd ezután vigyük fel az újat.
Gyakori a padlószőnyeg a gyerekszobákban és hálószobákban. A sima porszívózáson ezt legalább évente egyszer érdemes bő habbal, kefével és takarítógéppel alaposan megsikálni.

Az önálló szőnyegek közül a kisebbek beférhetnek a mosógépbe is, a nagyobbakat az udvaron, betonfelületen vagy a korlátra fektetve slaggal is átmoshatjuk, a kevésbé érzékenyeket pedig a földön, kefével dörzsöljük át, majd ezután nagy adag vízzel mossunk ki belőle minden szennyeződést és tisztítószer maradványt.
A közlekedő folyosók és a nappali leggyakoribb burkolata a parketta, az újabb építésű lakásokban pedig a laminált padló. Az utóbbi nem valódi fa, a mintázata általában egy ráragasztott, speciális matrica, amit nem lehet kijavítani, ha egyszer megkarcolódott vagy más módon megsérült, viszont ha van tartalék szál a laminált padlóból, akkor kicserélhetjük.
Idővel a parketta lakkozása is megkopik, ez viszont javítható. A parkettát először fel kell csiszolni, hogy teljesen eltávolítsuk a korábbi lakkozást, majd megtisztítani a portól. Ezután lakkozhatjuk újra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan vásároljunk télire tűzi fát?

Manapság a tél beállta előtt vagy az év bármely szakában az emberek igyekeznek a téli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük