Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan ápoljuk megfelelően a köldökcsonkot?

Hogyan ápoljuk megfelelően a köldökcsonkot?

A terhesség ideje alatt a magzat és az édesanya szervezete a köldökzsinórral áll egymással kapcsolatban, azon keresztül érkezik a megfelelő táplálék a csecsemő számára és minden tápanyag, vitamin, mely szükséges a fejlődéséhez. A megszületés utáni percekben ez a kötelék megszűnik, hisz a nőgyógyászok közvetlen a hastól néhány centiméterre elvágják ezt a zsinórt. Ezután visszamard egy csonk, ami átlagosan egy vagy két hét alatt leesik, de lehetnek ettől eltérések, akkor sem kell megijedni, hisz ez minden csecsemőnél változó, nem jelent semmiféle betegséget vagy bármilyen elváltozást.

Ha esetleg valamilyen elváltozást veszünk észre a csonkon, kellemetlen szagú lesz, vagy vérezni kezd, kinövés nő rajta, akkor mindenképpen mihamarabb mutassuk meg egy orvosnak ne várjuk, hogy majd magától elmúlik. A köldökcsonkkal körültekintően kell bánni. Fertőtlenítő oldattal kell kezelni, melyet patikában lehet vásárolni, 70 %-os alkohol formájában, vigyázzunk a használatával nehogy kicsípje esetleg a köldökcsonkot, ne használjuk többször, mint amennyiszer szükséges, melyet kérdezzünk meg a gyerekorvostól vagy a védőnőtől. A pelenkázásnál ügyeljünk rá, hogy a pelenka ne dörgölje ki a köldökcsonkot , ha kell akkor inkább hajtsuk vissza, hogy ne érintkezzenek.
Fürdetésnél figyeljünk rá, hogy ne érje víz, ugyanis nem szabad feláznia, mert elfertőződhet. Ha egy kis víz véletlenül oda csöppen, akkor óvatosan itassuk fel róla. A teljes gyógyulásig napi egy-két alkalommal fertőtlenítsük. Ha a csonk teljesen begyógyult akkor lehet több vízben fürdetni a babát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan jelentkezik a terhesség?

A terhesség egy csodálatos időszak a a nők életében, ezt az időszakot vannak, akik nagyon …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük