Kezdőlap » Családi élet » Hogyan ápoljuk idős hozzátartozónkat?

Hogyan ápoljuk idős hozzátartozónkat?

Mindenki életében eljöhet az a pillanat, amikor egy idős hozzátartozóját neki kell ápolnia. Jó, ha idejében felkészülünk arra, hogy ez az otthoni gondozás mivel is jár.
Az idősek otthoni ápolásának első és egyik legfontosabb része, egy tiszta, rendezett, biztonságot nyújtó betegszoba kialakítása. Minden zavaró, felesleges bútort vigyünk ki a szobából, rendszeresen szellőztessünk, és tartsuk a szoba levegőjét frissen. Az ágy kiválasztásakor figyelembe kell vennünk, hogy kényelmes, egyszemélyes ágy legyen, és úgy helyezzük el, hogy minden oldalról körül tudjuk járni, mert így könnyebb az ágyneműcsere.

Fekvőbetegek esetében külön figyelmet kell fordítanunk arra, hogy beszerezzünk egy speciális matracot, mert ez segít a felfekvések kialakulásának elkerülésében. Ügyeljünk arra is, hogy az ágy és az ajtó között, illetve az ágy és a fürdőhöz vezető úton ne legyen elektromos vezeték, cserepes virág, dísztárgy, mert ezekben könnyen megbotolhatnak és eleshetnek az amúgy is nehezebben közlekedő idős emberek. Érdemes elhelyeznünk az ágy mellé egy kis éjjeliszekrényt, amelyre előkészíthetjük azokat a hasznos dolgokat, amelyeknél célszerű, ha kéznél vannak: egy pohár víz, gyógyszerek (persze csak akkor, ha az idős ember még önállóan tudja ezt adagolni), újságok, könyvek, az olvasáshoz is elég fényt adó asztali lámpa, óra, telefon, illetve ha szokott tévét nézni hozzátartozónk, akkor annak távirányítója.
A fürdőszobát és célszerű egy kicsit átalakítani, megfelelő kapaszkodókkal, csúszásgátlókkal biztonságosabbá tehetjük.
Idős hozzátartozónk gondozása nagyon szép és nemes feladat, de egyben igen megterhelő is az ápoló számára. Előfordulhat, hogy a gondozó kimerültséget, depressziót, elkeseredést, vagy akár dühöt és tehetetlenséget érez. Ezt nem kell szégyellnie, és lelkiismeret furdalásának sem kell lennie. Időt kell szánni a kikapcsolódásra, pihenésre, és ehhez szakszerű segítséget is igénybe lehet venni, Vannak ilyen létesítmények, illetve betegápoló szolgálatok.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezdjük újra az exünkkel?

Amikor véget ér egy kapcsolat és ilyen vagy olyan okok miatt úgy döntünk, hogy szakítunk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük