Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan ápoljam a fogam terhesen?

Hogyan ápoljam a fogam terhesen?

Fogorvoshoz mindenkinek érdemes rendszeresen elmenni kontroll vizsgálatra félévente, évente. A terhesség egy újabb ok a kontrollvizsgálatra. Az íny ereiben megnő a véráram, amit a nemi hormonok (ösztrogén) növekedése okoz. Amennyiben nincsen ok a fogorvoshoz elmenni, akkor is érdemes legalább a kontroll vizsgálaton megjelenni, mert ilyenkor leszedik a fogkövet, ezzel csökkentve a fogromlás és ínygyulladás veszélyét. A terhesség esetén arra kell odafigyelni, hogy vannak különböző fogászati beavatkozások, amelyeket nem lehet már elvégezni. A fogászatban is használatosak különböző gyógyszerek, amelyeket terheseknél nem lehet alkalmazni, valamint röntgenezni sem lehet, amit a lyukas fog vizsgálatnál mindig alkalmazni szoktak.

A fogíny sokkal érzékenyebb lesz a várandóság alatt, mert megduzzad. Ez az érzékeny íny könnyebben begyulladhat, ami fogínysorvadáshoz is vezethet. A fogínysorvadással terhesség idején érdemes vigyázni, mert koraszülést is okozhat.

A terhesség ideje alatt sok kalciumra van szüksége a szervezetnek, továbbá C vitaminban dús ételfogyasztással is csökkenteni lehet a fogínygyulladás veszélyét. A terhesség idején javasolt meglátogatni a fogorvost konzultációra és megbeszélni a terhesség idején fellépő fogproblémákat. Ha még a terhesség tervezés elején állunk, akkor mielőbb csináltassuk meg a fogainkat, és csak utána vágjunk bele a babacsinálásba.
A terhesség alatt a magzatnak sok kalciumra van szüksége a fejlődéshez. Ha a magzat nem jut elég kalciumhoz, akkor az anya szervezetéből próbálja elvonni, ami azt eredményezi, hogy a várandós anyuka szervezetében lecsökken a kalcium szint, aminek következtében csontritkulás, fogszuvasodás alakulhat ki.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük