Kezdőlap » Étel » Hogyan altassunk tejet?

Hogyan altassunk tejet?

A tejtermékek nagy részét otthon is elkészíthetjük, például aludt tejet, kefírt, tejfölt, tejszínt, joghurtot, túrót és egyszerűbb, érleletlen sajtokat.
A dolog azzal kezdődik, hogy jó minőségű, teljes tejet szerzünk. Ezt a legtöbb piacon be lehet szerezni, gyakran egyenesen a termelőtől. Kisebb városokban és falvakban egészen biztosan van egy „tejes néni vagy bácsi”, akitől valódi, eredeti tehéntejet lehet kapni. Ebből érdemes igazán nekiállni a házi tejföl, túró elkészítésének.
Kezdjünk mondjuk két liter tejjel. Töltsük kerámia edénybe, ami egyenletesen osztja el a hőt a tej körül. Takarjuk le az edény száját egy kistányérral és állítsuk meleg helyre. A következő napra jó esetben már kezd bőrösödni a tej teteje. Várjunk egészen addig, amíg a tejfehér felszín sárgás nem lesz egy picit, és a legfelső bőrt el nem lehet választani az edény falától és az alatta lévő rétegtől. Ez csak 1-2 mm szokott lenni.

Ez a tejszín, ebben a legnagyobb a kicsapódott zsír mennyisége. Közvetlenül alatta van a tejföl, kb. 2-3 cm vastagságban, alatta kezdődik az aludt tej, ami kb. a bolti kefírnek felel meg. A tejből a zsír kicsapódáskor az edény teteje felé húzódik, a legalsó részen már csak a tejsavó marad. Igen téves gondolat, hogy a tejsavó fölösleges vagy egyenesen egészségtelen, ugyanis a többi, zsíros tejtermékben inkább a fehérje koncentrálódik, a savó pedig kiszorul belőle, és vele együtt a legtöbb vitamin és ásványi anyag is. Mivel a zsír és a savó elválasztása nagyobb hő nélkül történik, ezért még a C-vitamin sem sérül. Ezt a savanyú, kicsit zöldes-sárgás levet különösen nyáron nagyon finom üdítő italokhoz felhasználni, egyébként pedig roppant egészséges kenyeret lehet sütni, ha víz helyett savót teszünk a tésztához.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készül a sajtgolyó?

Az egész családom nagyon szereti a rántott sajtot, azonban én nem igazán szeretem készíteni, mert …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük