Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan alszik a baba?

Hogyan alszik a baba?

Mikor elalszik a kis csemeténk, akkor órákig tudnánk nézni. megfordul-e ilyenkor a fejünkben, hogy milyen fontos fejlődési folyamatok játszódnak le benne. Ha igen akkor ezt mi is segíthetjük, ha odafigyelünk rájuk. Alvás közben a baba nem csak pihen, hanem növekszik, fejlődik és feldolgozza azokat a dolgokat, melyek ébrenlét közben történtek vele. Az újszülöttek általában napi húsz órát alszanak, ebből kb. kilencet éjszaka. Amikor a kicsi ébren van, minden érdekli, mindenre oda figyel, és ezeket az eseményeket alvás közben dolgozza fel. Eltárolja, amiket hallott, látott, érzett, ízlelt vagy tett, ezzel fejlesztve a memóriáját és képességeit. Az alvás az immunrendszerét is erősíti, ugyanis ilyenkor fehérvérsejteket termel, amelyek küzdenek a fertőzésekkel. Na és persze alvás közben a súlya többet gyarapodik, mint ébrenlétkor.
Akár csak mi, a picik is két alvási szakaszon mennek keresztül. Mély-alvásban a babát egyenletes légzés és mozgás nélküli nyugodt fekvés jellemzi. A REM – szakaszban, amely a teljes alvásnak majdnem a felét jelenti, a babák agya serényen dolgozik. Ebben a szakaszban a baba könnyen megzavarható, előfordulhat, hogy mosolyog, mocorog, esetleg rángatózik is. Alvási szokásának kialakulásához általában kell pár hónap, ezért is ébred fel éjszaka. Ilyenkor felébredhet amiatt, mert éhes (az újszülöttek Max. 3-4 órát bírnak ki étkezés nélkül), ha melege van, ha fázik.
Sajnos nincs olyan tuti módszer, amely garantáltan rá lehet szoktatni gyermekünket, hogy végig aludja az éjszakát. Ez általában három hónapos kor előtt nem igen történik meg (persze vannak kivételek).
Ne feledjük, semmi sem tart örökké. Tehát az éhség, a fogzás, a sok új információ okozta izgalmak körülbelül 6 éves korra megszűnnek. Addig azonban sokszor szüksége lehet anyára és apára, hogy éjjelente – ha nagyon kritikus a helyzet – jól megölelje és megnyugtassa csemetéjét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük