Kezdőlap » Szoftver » Hogyan álljunk át fokozatosan a Linux használatára?

Hogyan álljunk át fokozatosan a Linux használatára?

Azok az emberek, akik hallottak már a Linux operációs rendszerről, de nem használják azt, általában csak azért nem adnak esélyt neki, mert attól tartanak, hogy nagyon különbözik a már megszokott operációs rendszerüktől, és mindent újra meg kelt tanulniuk. Ez nem így van. A váltás olyan, mint mondjuk ha másik telefon típust kezdenénk el használni. Néhány dolgot máshogy érhetünk el, más a menü, és pár dolog, de ugyanazt tudjuk vele csinálni, mint az elődjével. Nincs ez másképp az operációs rendszerek téren sem. De itt van néhány tipp, hogy még könnyebb legyen a váltás.
A lényeg a fokozatosságban rejlik.
Először is szánjunk időt, hogy megismerjük a különböző Linux disztribúciókat. Válasszunk ki párat amelyik szimpatikus. Ezeket tanulmányozzuk jóban. Olvassunk fórumokat. Ha már sikerült leszűkíteni a kört maximum 3 verzióra, akkor beszerezhetjük ezek telepítőjét, amit sok helyről letölthetünk ingyen. Ha letöltöttük, már csak ki kell írni CD-re, vagy DVD-re, és jöhet a próba.
Fontos, hogy a számítógép úgy legyen beállítva, hogy először CD-ről próbáljon bootolni.
Miután ez megtörténik, válasszuk ki a kipróbálás lehetőségét. Így használhatjuk a rendszert anélkül, hogy az települne, vagy bármit módosítana a számítógépünkön. Ha mindet kipróbáltuk, és sikerült kiválasztani a leginkább nekünk valót, akkor jöhet a következő lépés, a telepítés. Persze először csak a meglévő régi operációs rendszer mellé. Ilyen esetben minden indításkor kiválaszthatjuk, hogy melyik rendszert indítsa a számítógép.
Érdemes ilyenkor mindig a Linuxot választani, és csak akkor nyúlni a régi rendszerhez, ha tényleg végleg elakadtunk valahol. Egy idő után azt fogjuk észre venni, hogy szinte csak Linuxot használunk, és azon gondolkodunk, minek is van még mindig fent a másik operációs rendszer.
Ha 1 év után még mindig 50-50 % a két rendszer használati aránya, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy ez miért van. Lehet, hogy mégsem jó választás a Linux. Ilyen esetben érdemes törölni, hisz csak értékes helyet foglal gépünk merevlemezén.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan használhatjuk a Cool Edit Pro nevű szoftvert

A Cool Edit Pro két részből áll, egy hangszerkesztőből (Edit Waveform View) és egy keverőből …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük