Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan alkalmazzuk az autogén tréninget?

Hogyan alkalmazzuk az autogén tréninget?

Az autogén tréning az önlazítás folyamata. Látszólag passzív dolog, ám belül élénk figyelmed kíséri a test működési fázisait. Olyan gyakorlatokat jelent, melyek helyes végzésével megtanulod befolyásolni tested működését, megtanulsz ellazulni olyankor is, amikor a külső körülmények nem éppen erre adnak okot.
Ez azért lényeges, mert a feszültség elsősorban az izmokra, azok feszességére hat. A feszes izmok pedig elzárják az utat az élet szabad folyása elől. Az önlazítás egy önszuggesztiós folyamat. Odafigyelsz fizikai lényed belső történéseire. Elcsendesedsz, és a gyakorlatok útmutatása szerint “végigutazol” a testeden. Az autogén tréning alatt engedd meg a testednek, hogy a belső munkálatok zavartalanul folyjanak, érezd végtagjaid súlyát, a szétáradó melegséget, légzésed ütemét. “Kiengedem a feszültséget a lábujjaimból, lábszáramból, térdemből, combomból. Ellazítom a hasi szerveimet, a mellkasomat, a karjaimat…” és így tovább, haladj végig a testrészeiden. “Közben egyenletesen lélegzem…”
Az autogén tréning testtudatra tanít. Ahogy gondolatban végighaladsz testeden, megtanulod irányítani a belső folyamatokat, s idővel gondolkodásod által tudod befolyásolni tested működését. Mivel az ellazulás spontán folyamat, minden “szándékos” mozzanat ellene dolgozik. Ha el “akarsz” aludni, nem sikerül. Ha laza “akarsz” lenni, biztos, hogy nem sikerül.

Az ellazulás egy folyamat, el kell odáig jutni. Időt kell adni magadnak a napi belső utazásra. A tanulás kezdeti szakaszában jó, ha egy szakember útmutatásait követed, később azonban az elsajátított gyakorlatok életformád meghatározó részei lehetnek. Ha képes vagy tudatosan ellazítani magad, vagyis elengedni tested feszüléseit, akkor képes vagy elengedni rossz szokásaidat, félelmeidet, fóbiáidat, szorongásodat is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A vegetáriánus életmód kedvező hatása

A vegetáriánus étkezés számos előnnyel rendelkezik. Aki nem fogyaszt húst, bizonyítottan az átlagnál kisebb az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük