Kezdőlap » Családi élet » Hogyan alakultak ki és miért a babonák?

Hogyan alakultak ki és miért a babonák?

Mióta ember él a Földön, babonák is léteznek. Korábban még időszámításunk előtt, az emberek hiszékenysége miatt jöttek létre babonák, mivel mindentől féltek, mindennek nagyon nagy jelentőséget tulajdonítottak. Ezért is jött létre egy nagyszerű mondásunk „úgy félek, mint a tűztől”.
A félelem akadályozta meg, hogy „fejjel menjenek a falnak”. Sok esetben, napjainkban is megvannak az öröklött babonáink. Ha csak a lóherére, vagy a kéményseprőre gondolunk. Mi történik, ha a beverjük a könyökünk? Akkor váratlan vendégre számíthatunk. Mikor érhet minket szerencse? Ha belelépünk egy kutyagumiba, vagy ha a bal szemünk és tenyerünk viszket. Mikor vigyázzunk, ha leesik, eltörik, kiömlik, kiborul bármi. Hogyan köthető mindez a mai ember életéhez. Sajnos, amikor törünk-zúzunk olyankor nagyon is stresszesek, figyelmetlenek vagyunk, nem feltétlenül a törés jelenti a balszerencsét, hanem inkább abban az időszakban az ember kissé feszültebb, figyelmeztető jelként érzékelték, hiszen onnantól kezdve folyton azon járt az emberek agya, hogy milyen balszerencse érheti őket, vagy a családot.
Pszichológiai nézőpontból érdekes, hogy mindig a szerencsét az jelenti, ha a baloldalon történik valami az emberen, nagyon is érthető, hiszen az élet jelképe a baloldal, mivel a szívünk is ott van, ott csak jó történhet. Illetve mivel a társadalmunk jelentős része jobb kezes, és ha nem akkor régen gyakori volt, hogy átnevelték jobb kézre, a jobb kezünk mindig foglalt, akinek viszket, az azt jelenti, hogy nem csinál semmit, nem dolgozik, vagyis meglehetősen stresszesen élheti napjait. A babonásság nem rossz, ellenben rohanó világunkban egy kapaszkodó arra, hogy lassítsunk kicsit és figyeljünk jobban magunkra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit tanít az apuka a kislányának?

Minden apa különleges szerepet játszik a lánya életében. Az apa feladata, hogy megmutassa kislányának, milyen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük