Kezdőlap » Szilveszter » Hogyan alakult ki a tűzijáték?

Hogyan alakult ki a tűzijáték?

A tűzijáték a lőpor feltalálása óta a leglátványosabb szórakoztatási eszköz. Ezt a pirotechnikai ágazatot Magyarországon hatósági engedélyhez kötik.
A feketelőport először Kínában használták. A rossz szellemeket szén, kén és salétrom bambuszrudakba töltött keverékével űzték el, amely meggyújtva füst és hanghatásokkal járt. Később a különböző ünnepi események, vallási szertartások megkoronázására alkalmazták. A tűzijáték gyártás iparággá nőtte ki magát, ami a világ számos országában elterjedt. A gyártáshoz sok élő munka szükséges, mert a folyamatnak csak kis része gépiesíthető. A tűzijátékok nagy részét még ma is Kínában készítik. Hazánkban először 1476 decemberében Mátyás király esküvőjén lehetett tűzijátékot látni.
A pirotechnika szó a görög pyr (tűz) és techne (mesterség) szavakból áll össze. A tűzijáték előkészítését és működtetését pirotechnikus szakember végzi. A tűzijáték termékek felhasználását hazánkban kormányrendelet szabályozza. Ezek az alap termékek: rakéta vagy röppentyű, bomba, római gyertya, vízesés, szikra szökőkút, bombettatelep, bengál égő, tűzmozsár.
A közhasználatban elterjedt petárda nem tűzijáték, csak hanghatás keltésére alkalmas. Veszélyessége miatt betiltották a használatát.
A pirotechnikai eszközöket veszélyességük szerint osztályozzák. Az 1. osztályba tartozó termékek 14 éven felülieknek, a 2. osztályba tartozóak 16 éven felülieknek árusíthatók. A 3. osztályba tartozó termékeket kizárólag szilveszter éjjel lehet használni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük