Kezdőlap » Internet » Hogyan alakult ki az internet?

Hogyan alakult ki az internet?

Az „internet” szó már senkinek sem újdonság. A mai fiatal generáció körében pedig szinte már nélkülözhetetlen a használata. De vajon honnan is indult?
Története 1960-ig nyúl vissza, amikor is az eredetileg katonai célokra kifejlesztett számítógép-hálózat kiszivárgott a civilek közé. A háborús időszakban az USA-ban vált szükségessé a hálózat létrehozása. Úgy gondolták felépítenek egy rendszert mely kevésbé sérülékeny így egy esetleg atombomba támadás után is maradhatnak működőképes részei. A kutatásokat a Dwight D. Eisenhower elnök által létrehozott DARPA (Defense Advanced Research Project Agency) finanszírozta. Egy több központú csomagkapcsolt hálózati kommunikációs rendszert dolgoztak ki mely a mai IP (internet protokoll) elődje. 1969-ben meg is kezdte működését az ARPANET (Advenced Research Projects Agency Network) mely nem csak a katonai célokra, hanem az adattovábbítás további kutatására is szolgál. Ekkor már egyetemek, katonai bázisok és kormányzati laboratóriumok is használták levelezésre, fájlok cseréjére.
Ezek után már egyenes út nyílt a fejlődés felé. 1972-ben megjelent az első e-mail program, 74-ben pedig már az „internet” kifejezés is megjelent egy tanulmányban. 1983-ban az ARPANET-ből MILNET (Military Network) néven leválasztották a hadászati szegmenst és így lett a ma is használt internet elnevezés. Az első vírus 1988-ban jelent meg. Az internet bővítésében nagyon szerepet játszott a National Science Foundation. Például növelték a sebességet 65 kb/s-ról 45 Mb/s-ra. 1989-ben pedig megszűnt az ARPANET, hogy érvényesülhessenek a fejlettebb gerinchálózatok is.
Az évek múlásával több száz különálló hálózaton több tízezer számítógépet kapcsoltak a folyamatosan fejlődő internethez. A távközlési cégek, kommunikációs vállalatok is meglátták ebben az üzleti lehetőséget így egyre több szolgáltatás jelent meg saját gerinchálózattal.
Mára az eredetileg katonai célokra létrehozott hálózat teljesen hétköznapi kommunikációs eszközzé vált. A fejlődés évei során az emberek rájöttek mennyi hasznos dolgot rejt magában: információtovábbítás, kapcsolattartás akár több 100 km-es távolságból is. Az elején oktatási célokra használt rendszert az egyre több szervezet, cég által a nagyközönségnek is felkínálták mindennapos használatra. Az elektronikus levelezést (e-mail) követték a hírcsoportok majd egyre újabb és újabb információkereső- továbbító eszközök terjedtek el. 1992-ben a WWW (Word Wide Web) létrejöttével lehetővé vált, hogy a kevésbé hozzáértők is szabadon barangoljanak a virtuális világban.
2007-re Magyarországon már a háztartások 38%-ában volt internet elérhetőség. Mára már az internet a kommunikáción kívül számos lehetőséget rejt magában (vásárlás, film nézés, játékok stb.) de sajnos legalább ugyan ennyi veszélyt is. Így hát igyekezzünk okosan és hasznosan használni ezt az amúgy nagyszerű rendszert!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Korlátozás szerte a világban

A Föld lakosságának nagy része talán egyet ért abban, hogy az internet korlátozása igenis fontos …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük