Kezdőlap » Családi élet » Hogyan alakult ki az idős emberek elmagányosodása

Hogyan alakult ki az idős emberek elmagányosodása

A XX. században megindult a vidéki fiatalság városokba költözésének folyamata. A több és jobb munkalehetőség miatt, hátrahagyva a szülőket, önálló életet alakítottak ki. Az évszázadok óta jól működő „generációs munkamegosztás”, amely a családok életében nagy jelentőséggel bírt, így egyszerre megszűnt.

A magukra maradt szülők, amíg fizikai erejük bírta, folytatták falusi életüket, sőt a városban élő gyerekeknek fontos élelmiszer bázist jelentettek. Testi erejük fogytával azonban egyre jobban hiányzott a dolgos és erős kéz, ami folytatta volna a paraszti életet, így hamarosan leapadt a háztáji gazdaság, betegség és gyengeség gátolta az idősek mindennapi életét.
Gyakran a házastárs elvesztése után a „fiatalok” magukhoz vették a beteg és már „értéktelenné” vált szülőt a városi otthonukba. Általában, már kamaszkorban levő gyerekek így találkozhattak először a három generációs együttlakással, ami az addigi kényelmes életüket megzavarta. Nem tudott kialakulni a nagyszülő-unoka bensőséges kapcsolat sem. A család életében megjelentek a „Te anyád/apád” veszekedések, amivel az idős emberben még tovább növelték a feleslegesség érzését. Ezekben a családokban élő gyerekek, felnőtté válva, már tudatosan választották a szülőktől való elköltözést és így generációkon keresztül az idős szülők újra és újra magukra maradtak.

Az egész életükben becsülettel dolgozó és gyerekeiket felnevelő idős emberek utolsó éveikben sokszor ide-oda költöző nemkívánatos csomagokká váltak.

A rendszerváltás idején, felismerve a nagy igényt arra, hogy vállalkozások keretei között legyenek idősotthonok, gombamód elszaporodtak a drágábbnál drágább bentlakó intézmények, ahol a magukat még ellátni tudó idős emberek – általában a lakásukért cserébe – „otthonra” találtak. A családok válláról lekerült a „teher” és lelkiismeretüket megnyugtatva ezekben az otthonokban helyezték el szüleiket.

Az idős emberek, minden létfenntartáshoz szükséges dologhoz így hozzájutottak, csupán a család, az önfeláldozó szeretet, amivel egész életükben a családot összetartották, a gyerekeiket felnevelték, gondozták és taníttatták, az hiányzott az idős életükből.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az idős szülők gondozásra, ápolásra szorulnak

Beszélnünk kell a szülőkről, akik megöregszenek és néha betegek is lesznek. Előbb utóbb ápolásra, ellátásra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük