Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan alakult ki a bejgli?

Hogyan alakult ki a bejgli?

A karácsony egyik fénypontja a bejgli. Nem is lehet belevágni az ünnepekbe enélkül az ínycsiklandozó sütemény nélkül. Ilyenkor a piacon a legkeresettebb cikkek közé tartozik a dió és a mák. A legenda szerint egy pozsonyi pékmester Miklós napi meglepetésként kicsi, patkó alakú nyalánkságot készített a gyerekeknek.
Azóta is szinte teljesen elválaszthatatlan lett a karácsony ünnepétől és minden egyes ünnepi asztalon megjelenik ez a finom sütemény. Ez a különleges kalácsfajta Sziléziából származik. Hazánkba bajor-osztrák közvetítéssel érkezett.
A tölteléknek kultikus jelentősége van. A bőséget, termékenységet szimbolizáló mák és a szintén gazdagságot, jó egészséget, jólétet jelképező, rontás ellen védő dió jól illik a karácsony szimbolikájába. A bejgli tésztájához a legtöbb recept szerint liszt, tojás, cukor, tej – esetleg tejszín vagy tejföl, vaj és élesztő szükséges. A lényeg az, hogy rugalmas, jó állagú tészta legyen az eredmény. A bejglinek való tésztát az összeállítás után érdemes a hűtőben pihentetni. Az se baj, ha egy éjszakán át a hűtőben marad, másnap is dolgozhatunk vele. Ez azoknak igazán jó, akik nem szeretnének hosszan a konyhában ácsorogni, mert a bejgli munkafolyamatát akár több részletben is megcsinálhatják. Vásárolhatunk akár üzletben is elkészített bejglit is, de a saját kezűleg gyártott valamiért mindig finomabb, talán azért, mert aki készíti a szívét is hozzá adja, és a karácsonyi szeretet is belekerül. Míg a boltban találhatót munka közben készítik el, aminél még nincs megteremtve az ünnepi hangulat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

István király kenyere

Ez az az ünnepünk, amely a történelem során nevében a legtöbbet változott. Augusztus 20-a ősi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük