Kezdőlap » Betegségek » Hogyan alakulnak ki időskori ráncaink?

Hogyan alakulnak ki időskori ráncaink?

Minél idősebbé válunk, annál mélyebbre vésődnek arcunkba a ráncok. A bőr az évek során veszít rugalmasságából és feszességéből, a mimika és a nehézségi erő nyomot hagynak a bőrünkön. A bőr öregedésének tipikus jeleinek nagy része már a 30-as éveink közepén megjelenik, a háttérfolyamatok már a huszadik évünk tájékán elkezdődnek. A kezdetben finom vonások az évek elteltével ráncokká mélyülnek.
Testünk felületén sok helyen megtalálhatóak a ráncok. Egy részük a születésünktől fogva jelen van bőrünkön, a többi az életünk során alakul ki. Ezek közé tartoznak az ortostatikus ráncok, melyeket a nehézségi erő okoz (például az orr és a száj sarkai között futó ráncok) , a mimikai, az öregségi, és a száraz bőrön megjelenő ráncok.
Nevetés, sírás, csókolózás: az arc izomzata szinte folyamatos változáson megy keresztül. Az évek során kialakulnak a karakterisztikus ráncok, például a szemöldök összehúzása során kialakuló ráncok, a szarkalábak, a homlokráncok, melyek a szemöldök felhúzásánál jelennek meg. A felső ajkak és az orr között kialakuló ráncok fintor vagy nevetés esetén jelennek meg. Az áll izomzatának gyakori megfeszítése okozza az áll egyenetlenségeinek kialakulását, a göcsörtös bőrt. A bőr elvékonyodása, és a nyaki izmok mozgása miatt idős korban a nyak is ráncosabb lesz.
Amikor a bőrünk veszít rugalmasságából, és a védő zsírpárnák eltűnnek, felszíni, apró ráncok jelennek meg: ezek az öregségi ráncok. A túlzásba vitt napfürdőzés vagy a dohányzás serkenti a kialakulásukat, és erősíti őket. Az arcbőrt tekintve, gyakran alakulnak ki öregségi ráncok a száj körül, az orcákon, az állon, és a homlok bőrén.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük