Kezdőlap » Betegségek » Hogyan alakul ki a pajzsmirigy-túltengés, és kezelése ?

Hogyan alakul ki a pajzsmirigy-túltengés, és kezelése ?

A pajzsmirigy biológiai funkciója anyagcsere serkentő hormonokat termel. A pajzsmirigy az anyagcserénknek a gyorsaságát szabályozza. Hormonjai a sejtek energiatermelését, élettani folyamatait segítik, pontosabban fokozzák, vagy lassítják.
Ha pajzsmirigy túlzott hormonokat termel (T4-tiroxin, T3-trjód-tironin), akkor pajzsmirigy-túltengésről beszélünk. Néha a TSH (a pajzsmirigy szabályozó hormon) okozza ezt a túlműködést, vértesztek segítségével mindig megkaphatjuk a TSH értékét.

Általában a nők betegsége a pajzsmirigy-túlműködés, igen ritka a férfibeteg. Pszichoszomatikus okok is húzódhatnak a háttérben, de ezek jellemzően inkább a serdülőkorban alakulnak ki. Sok anya a szülés után észleli magán a betegség jeleit, ami a test fokozott igénybevétele miatt alakulhat ki. A válás, vagy szeretteink elvesztése is okozhat pszichoszomatikus pajzsmirigy-túltengést.
Az örökletességet sem lehet kizárni, nem árt ha tudjuk, akadt-e a felmenőink között ilyen betegségben szenvedő.
A legnagyobb számban mégis a jód okozza ennek a szervnek a hibás működését, ha kevés jódot fogyasztunk, akár csak időlegesen is, pajzsmirigy-alulműködés lép fel, ha túl sokat, akkor pajzsmirigy- túlműködés
Az élelmiszerekkel is vihetünk be plusz jódot szervezetünkbe, a jódozott sótól kezdve a sok tejtermékekig,
Jódhiány miatt kialakult pajzsmirigy-alulműködés esetén ajánlatos jódozott sót fogyasztani, és tejet, sajtokat, tejterméket, akár édességet, mert ez arra serkenti a pajzsmirigyet, hogy több hormon termelődjön.
Természetesen a pajzsmirigy-túlműködése esetén éppen ellenkezőleg, ezek kerülését kell elérnünk. .

Tünetei igen jellemzőek:
– a kidülledő szem
– erős szívdobogás-érzés
– menstruációs zavarok
– alvászavar
– a kéz indokolatlan remegése
– légszomj
– szívritmus-zavar
– szapora pulzus
– emésztési bajok

Kezelését kezdjük vitaminpótlással, a betegség gyógyításában segít a magnézium, a B-vitaminok,a kihagyhatatlan C-vitamin, és a D-vitamin,mint idegerősítő.
Az izotópkezelés részeként radioaktív jódot jutatnak a pajzsmirigyhez, ami a sugárzás hatására normál állapotot vesz fel. Az egész eljárás nem veszélyes, két nap alatt teljesen eltűnik a szervezetből. Végső esetben műtéti eljárással oldható m

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi is az a klón és klónozás az élőlényeknél

Ha tápközegben egyetlen sejt sorozatosan osztódik és leánysejteket képez, akkor azonos sejtek képződnek,például ha ugyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük