Kezdőlap » Betegségek » Hogyan alakul ki a krupp,mit tehetünk ellene?

Hogyan alakul ki a krupp,mit tehetünk ellene?

A krupp jellemzően a kisgyermekek betegsége, ez akár közvetlen születés után is kialakulhat, éppen ezért roppant veszélyes lehet rájuk nézve. Tulajdonképpen a légutak (alsó és felső) fertőző betegsége, tünete egészen váratlanul jelentkező, és száraz, ugató köhögéssel, sípoló hanggal kísért légzés. Csecsemőkorban egészen szűk a légúti nyílás, amelyet a nyálkahártya duzzanata még inkább beszűkít.
A betegség egészen 14 éves korig veszélyes, ezután már képes a légúti duzzanat mellett is megfelelő oxigénellátásra, másrészt az immunrendszer fejlettsége is védelmet biztosít a kórokozó ellen.
-sípoló , akadozó légzés
-száraz, ugatásra emlékeztető köhögés
-elszederesedő, lila színre váltó ajkak
– sápadtság
– öklendezés, néha hányás
– szakadozott, rendszertelen légzés

Fontos a szülők higgadt magatartása a tünetek jelentkezésekor, bármennyire is ijesztőek a tünetek, hiszen ilyenkor hideg fejre van szükség, és nem szabad rossz döntéseket hozni, pánikba esni.

Ha a kruppos roham súlyos, a fellépő oxigénhiány életveszélyessé is válhat, a légút elzáródása
fulladáshoz vezethet.
Mivel gyakran történik a hirtelen kialakult tünet éjjel, életmentő megoldás lehet, ha hűvösebb, párásabb levegőjű helyre visszük gyorsan a gyermeket, mivel a hidegben összehúzódnak a vérerek, ezáltal szabadabb légzést érhetünk el. Természetesen az orvost mielőbb hívjuk ki, aki az esetek többségében kórházi ellátást javasol. Vannak speciálisan ilyen esetekre kialakított kórházi részlegek, hűvös, párásított szobák a gyermekosztályokon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A pszichoterápia szerepe a bulimia gyógyításában

A megfelelő pszichológiai kezelés elengedhetetlen szerepet játszik a bulimiában szenvedő betegek tartós gyógyításában. Az evési …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük