Hogyan alakul ki a járványos agyhártyagyulladás,mit tehetünk ellene?

A járványos agyhártyagyulladás nem idegen számunkra, már több száz éve ismerik, és egy meningococcus nevezetű baktérium okozza. Rendkívül gyorsan fejti ki hatását, erőteljes egészségkárosodást okozva. Mivel cseppfertőzéssel terjed, ezért a zárt közösségekben igen gyors a terjedése, ilyenek például az óvodák, iskolák, szórakozóhelyek. A tünetek órák alatt jelentkeznek, endotoxin termelése felszakítja sejtek falát, a szöveteket. Mivel virulens kórokozó, megfelelő környezetet találva gyorsan szaporodik.
Tünetei jellemzően:
– hirtelen fáradékonyság, levertség, elesettség
– magas láz
– különböző szintű tudatzavar
– étvágytalanság
– hányás,hányinger
– fényérzékenység
– nyaki merev érzet
– vérnyomás csökkenés
– verejtékezés, izzadás
Kezelés:
A járványos agyhártyagyulladást okozó meningococcus C variánsa a leggyakoribb hazánkban, és védőoltás beadatásával védekezhetünk ellene. Amennyiben messzi utazást tervezünk, kérjük ki az orvos szakvéleményét az ottani populáció fajtájára, és oltassuk be magunkat. Például Afrikában a meningococcus A variáns elterjedt.
A betegség súlyos szövődményekkel járhat, agykárosodást szenvedhet, mozgásszervi akadozás léphet fel, de epilepsziás rohamot is kiválthat.
A betegség gyors lefolyása miatt, fontos időben felismerni a betegséget, és mihamarabb hozzákezdeni a betegség kezeléséhez.
Ha kiderül egy ismerősünkről, hogy elkapta a járványos agyhártyagyulladást, és a közelmúltban kapcsolatban voltunk vele, érintkeztünk vele, forduljunk orvoshoz, hogy a gyógyszeres megelőzést mielőbb elkezdhessék.

Add Comment