Kezdőlap » Betegségek » Hogyan alakul ki gyomorfekély?

Hogyan alakul ki gyomorfekély?

A fekélybetegség (ulcusbetegség) a gyomor vagy a nyombél (népszerűbb nevén patkóbél) nyálkahártyáján keletkező sérülés, illetve hiány minimum 5 mm-es területen, mely a nyálkahártya alá is terjed, és gyakran válik idült állapotúvá. Erős, égető érzés kíséri a gyomortájékon, amit evéssel csillapíthatunk.
Társadalmunkra jellemző betegség, gyakoriságával a betegséglista dobogósai között áll.
Oka a túlzott sósavképződés (ez a fehérje lebontáshoz feltétlen szükséges), amely szinte szétmarja a nyálkahártyát, és az alatt húzódó bélrendszer területeit. Emellett külső behatásból származó fertőzések, vagy egyéb anyagok, amik a táplálékkal kerülnek a szervezetbe, a sokrétű védekezőrendszer felborulását idézve elő. A Helicobacter pyori szerepe igen jelentős a betegség gyakoriságában, jórészt ennek a baktériumnak „köszönhető” sok esetben.

Ez a baktérium olyan fehérjéket termel, amik erőteljesen károsítják a bélrendszer nyálkahártyáját, illetve az immunreakció, amit kivált a szervezetből vezet a fekély kialakulásához.
Okai között szerepel még a stressz, ami jelen esetben nem csak a pszichés ok, hanem a testet ért sokk, baleseti sérülések okoznak.
Tünetei között szerepel erősen nyilalló hasi fájdalom, amelyek okozhatják – az alkohol,- a túlzottan fűszeres ételek,- de a kávé is. A gyomor által termelt sav, égető érzést okoz a gyomortájékon, amely étkezéssel enyhül, de a panaszok visszatérnek 1-3 órán belül. A reflux is okozhat gyomorégést, de ez gyakran a mellkas tájékon is érezhető fájdalom, és kevésbé fájdalmas, mint a fekély.
Ha betegség idülté válik, ha az erős fájdalom nem szűnik meg, szövődmény kialakulására lehet gyanakodni. Ilyen szövődmény lehet a bél perforációja is, ami a gyomorfal átfúródását jelenti, és jellemző tünetegyüttes kíséri, mint a vérnyomás csökkenése, verítékezés, sápadt arcbőr. Véres széklet, vagy sötét színű hányadék is figyelmeztethet a perforáció jelenlétére, ezzel azonnal orvoshoz kell fordulni. A vérzés a savlekötők használatával általában magától megszűnik.
Kezelése enyhe tünetek esetén a savlekötők, amelyek számos formában, és erősségben kaphatók,(az erősebb savlekötőszerek tartalmaznak pantropazolt,omeprazolt,esoprazolt,lansoprazolt, a gyengébbek :famotidint,rantidint, cimetidin). Ha erős tüneteket tapasztalunk, érdemesebb az erősebb típusú savlekötőt választani, a szövődmény megelőzése végett.
Sebészeti módszerrel, azaz műtéti eljárással is orvosolható, az idült, nem gyógyuló betegek esetében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük