Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan alakul ki csemeténk beszéde?

Hogyan alakul ki csemeténk beszéde?

A kicsi megszületése és 2-3 éves kora között minden baba óriási fejlődésen megy keresztül a hangképzés és a beszéd tekintetében is. Hiába van meg már az újszülötteknek is minden szerve a hangképzéshez, mégis legalább 1 évig tart mire szavakat tud kimondani. Ez azért van, mert a gégéjük még kicsi alig 2 centis és még az is magasan van a nyakban, majd csak a későbbiekben kerül lejjebb.
Amíg el nem kezdenek beszélni, addig minden baba „nemzetközi”. Tudósok kutatásaik során rájöttek, hogy a babák gügyögése, nyelvezete egységes, legyen szó akár amerikai, kínai vagy magyar csöppségről. Csak a hangjuk egyedi.
A baba már élete első napjaiban is hangot ad érzéseinek. Sírással, jellegzetes torokhanggal, morgó vagy gurgulázó hangjával fejezi ki örömét vagy akár nemtetszését.
A világ mindenhol a szülők egyfajta babanyelvet használnak, gyermekükkel beszélnek. Ez a lassú tagolt beszéd eleinte segít a babának személyek és dolgok felismerésében, de a hónapok előrehaladtával ez létjogosultságát veszíti. Mivel a kicsi a változatos gazdag szókincset, az anyanyelvére jellemző hanglejtéseket csak akkor tudja jól elsajátítani, ha úgy beszélünk vele, mint mii felnőttek egymás között.

Gyermekünk mielőtt még folyékonyan ejtené ki a szavakat, egyfajta ráhangolódás kezdődik meg a gagyogásában. Tudósok megfigyelték, hogy gőgicséléskor négy féle hangsort használnak. A következő lépés már az, hogy ezeket a hangsorokat ismételgetik: mamamamamamama, bababababa… A felnőttek nyelvét számukra igen nehéz elsajátítani, mert ehhez több mint hetven izmot kell összehangoltan mozgatni. Ennek utalása, így megtanulni beszélni is sok-sok türelmet igényel.

A csemeték szókincse egyszerű szavakkal kezdődik, mint például a mama, papa. Bár eleinte ezeket még bárkire mondhatja. Általában egy éves kora körül egyre több egy-két szavas mondatokkal tudhat kommunikálni. A jelentéssel bíró szavak közül is a maximum két szótagú szavakat ejti ki először, a hosszabbak nem érdeklik. Érdekes, hogy a beszédértése mindig fejlettebb, mint a beszédkészsége. Ez a kettősség motiválja, hogy fejlessze a kommunikációs készségét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük