Kezdőlap » Betegségek » Hogyan alakul ki az epekő?

Hogyan alakul ki az epekő?

Az epekő nem más, mint összetömörült epe. Az epe a máj által készített zöld lúgos folyadék, ami az étel megemésztését segíti. A máj körülbelül 1 liter epét készít naponta, amit az epehólyag nevezetű izmos zacskóban tárol. Az epehólyag levezeti ezt az epét egy csövön, aminek epevezeték a neve, ahol összekeveredik a gyomorból jövő étellel.

Sajnos tápérték hiány és a táplálékkal bevitt vegyszerek, mérgek miatt az epe besűrűsödik, és epesalakot képez. Az epesalak nagyon megnehezíti az epehólyag munkáját, és az epe bejutását a szervekbe. Olyan ez, mintha ragasztót próbálnánk átnyomni egy szívószálon. Ebből az epesalakból formálódnak ki az epekövek.
Az epekövek és az epesalak megzavarják az epe folyását, és háromféle problémát okoznak.
1. probléma: nem kerül elég epe a belekbe.
.
2. probléma: a mérgek nem tudják elhagyni a testet az epén keresztül, hanem visszafolynak és egybegyűlnek a májban és a vérben.
3. probléma: az epe nem jut be a belekbe, hanem visszafolyik a hasnyálmirigybe és a májba.
Ha túl sűrű az epe vagy túl sok kő van benne ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben elérje a beleket. Az első dolog, amit az epe csinál a vékony belekben, az, hogy közömbösíti a gyomorból kijövő étel savasságát. Az elfogyasztott étel tisztítására és megemésztésére a gyomor hydrcloridot, azaz gyomorsavat termel
Miért nem emészti meg magát a gyomor? Mert a gyomorfalon van egy nyálkaréteg, ami azt megóvja. De a vékony és vastagbeleknek nincs olyan védelmük. Ahelyett azok az epére támaszkodnak. Az epe nagyon lúgos anyag, így amikor találkozik a gyomor savas anyagaival,a savak közömbösítik egymást. De ha nem tud az epe kívánt mennyiségben bejutni a vékonybelekbe epesalak és epekő miatt, akkor az ételben lévő gyomorsavak nem közömbösítik egymást teljesen, ilyenkor a savak úgynevezett savégést okoznak a belek teljes hosszában. Ilyenkor megyünk át emésztési zavarokon, gyomorégésen, gyomorfekélyen és más emésztési problémán. Lényegében ilyenkor saját beleinket emésztjük.
A következő dolog, amit az epe csinál a vékonybelekben, az elfogyasztott zsírok és olajok emulgálása (emulgálás-a zsírok és olajok vízzel való oldása, keveredése). Az epe a test természetes emulgálója, és általa tudjuk a zsírt és az olajat megemészteni, és enélkül az esszenciális zsírok és olajak, vitaminok nagyon nehezen szívódnak fel.
Ha a belekbe nem jut elég epe, az embernél felléphetnek a hiány táplálkozás tünetei, az elfogyasztott ételek minőségétől és mennyiségétől függetlenül. Elég epe nélkül a savas, részben megemésztett étel bélmozgás hiányában csak lerakódik a belekben, ezáltal szorulása lesz, ugyanakkor a belei égnek a sok savtól. Amikor pedig elég sav halmozódik fel, és a belek nem bírják tovább, hasmenést okoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A túl sok alvás is beteggé tehet

A megfelelő mennyiségű alvás épp olyan fontos egészségünk szempontjából, mint az egészséges táplálkozás, és a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük