Kezdőlap » Betegségek » Hogyan alakul ki a vérszegénység a szervezetünkben?

Hogyan alakul ki a vérszegénység a szervezetünkben?

Egy felnőtt ember szervezete körülbelül 3,5-5 liter vért tartalmaz – ez testsúlykilogrammonként körülbelül 70 milliliternek felel meg. A vér körülbelül felét egyfajta folyadék, a vérplazma teszi ki, a másik fele különböző sejtekből áll. A sejtek nagy része vörösvérsejt: ezek transzportálják az oxigént a vérkeringés által a tüdőből a különböző szervekbe és szövetekbe. Az oxigénhez kapcsolódik a hemoglobin, egyfajta fehérjekomplex, amely vörös színanyagával a vér jellegzetes színét adja. A vashiányos vérszegénység a vörös vérsejtek és a hemoglobin hiányával jár. Ennek következményeként a test oxigénellátása nem kielégítő.
A vörösvérsejtek a csontvelőben termelődnek – percenként átlagosan 160 millió. Ahhoz, hogy új vörösvérsejtek jöhessenek létre, a csontvelőnek számos tápanyagra van szüksége: a vas, B12-vitamin és a folsav szerepe kiemelkedő. Amennyiben ezek nem találhatóak meg kellő mennyiségben a szervezetünkben, vérszegénységhez vezethet. Ezenkívül az erythropoetin nevű növekedési hormon is fontos szerepet játszik a vörös vérsejtek szintézisénél: a vesékben keletkezik, és serkenti a vörösvérsejtek termelődését.
A vörösvérsejtek élettartama 120 nap, ezután a lép lebontja őket: kiszűri a vérből a hibás sejteket.
A vörös vérsejtek keletkezésével kapcsolatos problémák tehát vérszegénység kialakulásához vezetnek. Háromféle típusú zavart különböztetünk meg. A vérszegénység oka lehet a vörösvérsejtek termelődésének zavara, a vörösvérsejt-veszteség és a vörösvérsejtek hibás osztódása.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vesebetegség

A vesebetegség mivel általában sokáig nem okoz panaszt így már elég későn lehet diagnosztizálni. Persze, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük