Kezdőlap » Betegségek » Hogyan alakul ki a botulizmus?

Hogyan alakul ki a botulizmus?

Sajnos sokunknak ismerős lehet ez a kifejezés: botulizmus. Ez a betegség igen kegyetlen tud lenni, ahhoz, aki még nem találkozott vele az életben talán a híreken keresztül jut el leggyakrabban és sajnos a történetek vége a legtöbb esetben, hogy az betegek belehaltak a botulizmusba.

A botulizmus szerencsére azért igen ritka bénulásos betegség, nem találkozunk vele sűrűn. Ezt a betegséget egy baktérium okozza, egyfajta ételmérgezésről van szó. Spórákból kelnek ki a szervezetben a kórakozók és ezek termelnek mérget. Ez az egyik legerősebb ismert méreg. Az emberi szervezeten belül vér útján terjed és két fajtáját különböztetjük meg: étel okozta botulizmus és sebbotulizmus. Előbbi esetben olyan ételt fogyaszt az illető, amely a toxint tartalmazza, utóbbinál pedig egy sebbe kerül a baktérium.

A mérgezés forrása leggyakrabban a konzervek, zöldségfélék, füstölt állati húsok és a méz. De kialakulhat a nyersen elfogyasztott húsipari készítmények esetén vagy a nem helyesen készült házi ételeknél.

A betegség lefolyása nem korhoz kötött és nem állapítható meg biztos időtartam illetve gyorsaság. Egyes esetekben lassú a lefolyás, amelynél a tünetek alig észrevehetőek, máskor gyors lehet a végkimenetel, ami halált is okozhat, hiszen a bénulás a légzésre, keringésre is kiterjedhet. A betegség nem tejed emberről emberre.

Kezelésekor nem alkalmazhatunk antibiotikumot, hiszen az a toxinra nincs hatással, a feladat annyi, hogy a még fel nem szívódott toxint a szervezetből eltávolítsák illetve a mérget ellenszérummal közömbösítsék.

A megelőzés igen egyszerű: a botulizmus baktériuma hőérzékeny, így a megfelelően megsütött, megfőzött hús illetve étel nem jelenthet fertőzés veszélyt. A másik legfontosabb dolog a konyhai higiénia pontos betartása, illetve kolbász készítésnél a belek megfelelő tisztítása és annak elkerülése, hogy a termék földdel szennyeződjön.

A nem halálos, megfelelően kezelt betegnél teljes lehet a rehabilitáció.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Migrén csillapítása

A migrén nagyon sok ember életét keseríti meg. Kiszámíthatatlan, hogy mikor érkezik. Sokan sokféle okhoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük