Kezdőlap » Családi élet » Hogyan alakul át a gyermek, kamasszá?

Hogyan alakul át a gyermek, kamasszá?

Egyszer eljön az a pillanat, amikor gyerekünk, aki nemrég még minden teketória nélkül odabújt hozzánk, és megpuszilgatott, ha olyan kedve támadt, elvonul inkább, bezárkózik a szobájába, hallgataggá és távolságtartóvá, vagy éppen ellenkezőleg, követelőzővé és lázadozóvá válik. Pedig nemrég még karunkban ringattuk, éjszakákat virrasztottunk át mellette. Gyakran hallani, hogy milyen nehézséget jelent egy kamasz, ami igaz is, de be kell látnunk, épp a felnőtté válás útjára lép, önálló döntésekkel próbálkozik, de még esetlen benne.
Ebben az időszakban elkezdenek az ivarmirigyek nagy mennyiségben nemi hormonokat termelni( a lányok esetében ösztrogént, a fiúk esetében tesztoszteront), és ez jelentős testi változásokat idéz elő. A testi, érzelmi és szociális téren bekövetkező változások nagy hatással vannak a kamaszok viselkedésére, személyiségére. Keresik magukat, és gyakran nem könnyű elviselni őket. Ingerlékenyek vagy visszahúzódóak, zaklatottak vagy nagyképűek, nem tudnak uralkodni magukon, a hangulatuk pillanatról pillanatra változik. A szülők nem tudják követni ezeket a változásokat, és tehetetlennek érzik magukat.
A kamaszok többsége minden különösebb megrázkódtatás nélkül vészeli át ezt az időszakot, bíznak másokban, nem távolodnak el a szüleiktől, nem keresik a konfliktusokat. Viszont akadnak olyanok is, akiknek nehezebben megy az átváltás. Nyomasztják a jövő lehetőségei, bizonytalansága, önmaguk is elbizonytalanodnak, nehézségeik támadnak az iskolában, nem találják a helyüket. Lázadoznak minden és mindenki ellen, követelőzők és feszegetik a határokat. Érzelmi és szociális téren gondjaik támadhatnak, vagy komoly problémákkal kell megküzdeniük,mint az alkohol, drog, bűnözés.
A nemek között is különbségek vannak a viselkedésben. A lányok inkább befelé fordulnak, szeszélyesebbek, hajlamosabbak a depresszióra, nehezebben fogadják el a testüket és a testi változásokat, gyakrabban vannak táplálkozási problémáik, mint a bulimia, anorexia.
A fiúk nyitottabbak, türelmetlenebbek, agresszívabbak, lázongóbbak és kísérletezőbbek.
Ebben az időszakban nagyobb igényük lesz a függetlenségre, gyakrabban kerülnek szembe a szülőkkel, és válnak a barátok fontosabbá.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Papírtakarékosság a gyakorlatban

Manapság szinte minden háztartásban nő a papírfelhasználás, ami természetesen növekvő költségeket okoz a fogyasztók oldalán, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük