Kezdőlap » Kert » Hogyan alakítsunk ki takaró növényfalat?

Hogyan alakítsunk ki takaró növényfalat?

Sokszor láthatunk séta közben olyan teraszokat, amelyeket meggondolatlanul úgy helyeztek el, hogy az utcafrontról közvetlen belátás esik, néha még az utcához is nagyon közel esik. Emiatt persze általában egyáltalán nem használják őket, maximum néhány cserép virág árválkodik rajta, hiszen túlságosan beláthat bárki a privát szférába, így épp annyira rosszul esik ott vacsorázni vagy pihenni, mint a ruhaszárítót kirakni a frissen mosott fehérneműkkel.
Ezt a hibát sosem késő korrigálni, egyszerűen csak annyira dús növényzetet kell telepíteni a terasz és a kerítés közé, ami a lehető leginkább megakadályozza a belátást. Felmerülhet a kérdés, hogy nem lesz-e így annyira nagy az árnyék, hogy az utcafronti ablakok elől teljesen eltakarja a természetes fényt? A helyzet az, hogy ez attól függ, van-e tető a terasz fölött. Ha igen, akkor valószínűleg sokat már nem ronthatunk a helyzeten, ha nincs, akkor pedig nem különösebben befolyásolja a szoba benapozottságát az ablaktól több méterre telepített növényzet.
Ha nagyon szűk a hely, akkor helyezzünk egy rácsot vagy kordont a terasz elé, amire fel lehet futtatni valamilyen gyorsan növő növényt. Nagyon szép hatást lehet elérni például lilaakáccal, ami idővel annyira bedúsul, hogy bár a leveleit ledobja ősszel, de még így is sokat eltakar az ágrendszere a tél folyamán. A borostyán télen is takar, és a vadszőlő bizonyos típusai is megőrzik a lombjukat.
Persze takarhatjuk a belátást nádfallal vagy bambuszrolókkal is, de az nagyon puritánul hat, és túlságosan süt róla, hogy csak a takarás érdekében van ott. Egy jól kiépített növényfal hasznos, dekoratív és privát is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük