Kezdőlap » Kert » Hogyan alakítsunk ki kerti patakot?

Hogyan alakítsunk ki kerti patakot?

Patakot nemcsak lejtős területen alakíthatunk ki. Valójában a díszkertben annyira kicsik a távolságok, hogy a magasabb vízszintű, szép folyású mini folyóhoz csak nagyon minimális lejtésre van szükség, mindössze néhány fokra, ugyanis ellenkező esetben nagyon nagy teljesítményű szivattyúra lenne szükség a víz mozgatásához. Ha meredekebb esésű vízfolyást szeretnénk, akkor inkább magas vízesést építsünk. Ezt – különösen erdős hangulatú kertben – érdemes úgy megépíteni, hogy szemből szemlélve ne látsszon az a hely, ahol fenn kibukkan a víz. Ezzel olyan benyomást kelthetünk, mintha a vízesésünk egy hosszabb patak folytatása lenne.
A kertben a víz mozgatásának módszere kizárólag a szivattyú beépítése lehet. Igyekezzünk ezt eltüntetni a szem elől, például egy, a patak partjára helyezett, zárt aljú pad belsejében.
A lassú folyású patak medrét a legjobb tófóliával kibélelni, ugyanis ha nem lenne alatta szigetelő réteg, egész biztosan elszivárogna a víz a talajba. Persze, nagy nagyon sok vízzel áztatnánk át a felső talajréteget, akkor előbb-utóbb ugyanúgy eliszaposodna, mint a természetes vízfolyások medre, de ezt azért talán nem érdemes kivárni. A tófóliát is nagyszerűen el lehet tüntetni a szem elől, ha nem ívesre, hanem laposra formázzuk a medret, majd feltöltjük kisebb-nagyobb sziklákkal, kavicsokkal. Letisztult, modern típusú kertbe teljesen egyenes, szűk, lapos kőlapokkal szegélyezett patak illik.
Hegyi patak imitálásához nem feltétlen szükséges tófólia használata, mivel a víz csak akkor tud elszivárogni, ha el tud jutni a talajig. Ha a lejtős területen a kövekből, sziklákból úgy alakítjuk ki a vízesést, vízlépcsőt vagy bukókat, hogy azok mindig a talajtól elfelé tereljék a vizet, tehát lefelé és egymással szembe irányítsa a vízfolyást, akkor nem fog tudni elszivárogni a víz. Az alatta lévő tó medrét mindenképp béleljük ki tófóliával. Gondoskodjunk a víz folyamatos utánpótlásáról, ugyanis a csobogók, vízesések sokkal több vizet párologtatnak, mint az egyenletes vízfelületek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kell kialakítani a helyes sövényformát?

Egy fásszárúakból álló sövény kialakítása nem éppen rövid figyelmet követelő feladat. A növény növekedési üteme …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük