Kezdőlap » Kert » Hogyan alakítsunk ki hasznos balkonkertet?

Hogyan alakítsunk ki hasznos balkonkertet?

A panelok és társasházak jellemző tulajdonsága, hogy nagyon kevés földterület tartozik hozzájuk, de inkább egyáltalán semmi. Sokan gondolják ezért, hogy jó ötlet kihasználni a teraszt, főleg, ha az déli tájolású némi zöldség vagy fűszer megtermesztésére. Az itt rendelkezésre álló terület nem szokott több lenni, mint 3-4 négyzetméter, a legszerencsésebbek azok, akik tetőtéri lakásban laknak, mert ahhoz általában nagyobb tetőterasz tartozik, ahol sok láda elfér, ráadásul sokkal jobb a benapozottságuk is.
Milyen haszonnövényeket érdemes itt tartani? Elsősorban mindenképp gyorsan növő egynyáriakat, jellemzően uborkát, paradicsomot, padlizsánt és paprikát. Ha ehhez hazacipelünk néhány ötven literes zsák virágföldet, ne felejtsünk mellé tenni egy nagy zsák marhatrágyát se, amit tápanyagként fognak hasznosítani a növények. Enélkül sima virágföldben kicsik maradnak és kevés termést hoznak, mivel eredetileg nem konténeres, hanem szabadföldi tartáshoz szoktak. Paradicsomból érdemes a nagy szeműek helyett inkább koktél fajtájúakat választani, mivel azok sokkal gyorsabban érnek be.
Balkonon érdemes megfontolni az apró gyümölcsfák és gyümölcstermő bokrok tartását is. Ott vannak például a mini, kifejezetten balkonládás tartásra kinemesített ballerina jellegű gyümölcsfák. Ha ezeket jól tápláljuk és helyesen tartjuk, akkor egészen nagyra is megnőhetnek, és viszonylag sok termést hozhatnak a méretükhöz képest.
Könnyen tartható balkonládában a pepino is, ami ugyan kétéves növény, tehát csak a második évtől hoz termést, akkor viszont jó bánásmód mellett rengeteg, akár fél kilogrammos, sárgadinnye ízű gyümölcsöt is teremhet évente. Ha az egyikből félreteszünk magot, akkor onnan kezdve bármennyi növényt nevelhetünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük