Kezdőlap » Kert » Hogyan alakítsunk ki falusias kertet?

Hogyan alakítsunk ki falusias kertet?

A falusi kert lényege a funkcionalitás és az összevisszaság. A régi kerteket rendszerint nem tervezték meg előre, sokszor aszerint kerültek bele növények, hogy épp milyen különlegességet sikerült szerezni az ország másik végében lakó rokonságtól, illetve milyen fa pusztult ki, milyen gyógynövényekre lett igény. A legtöbb gyógynövény ugyanis díszként is nyugodtan tartható.
Ezek a kertek jellemzően a talajszinten mozgalmasabbak, a gyümölcsfák szellősen vannak elhelyezve benne. A régi típusú kerteknél a növények általában nem álltak sűrűen, hogy könnyű legyen kapálni és ne nyomják el egymást. Mostanában ezzel szemben szebbnek tartjuk, ha tömött csoportokban állnak a növények. A füvesített terület mindig is kevés volt, mivel a fűnyíró nem volt épp mindennapi használati eszköz, a szabad területeken pedig általában állatokat tartottak. Gyepesítés helyett inkább mindent virágosítsunk, amit csak lehet, az ágyásblokkok közt pedig földes utak vezessenek. Az utakat esetleg kirakhatjuk régi téglákkal, így nedves időben sem lesz sáros.
Törekedjünk rá, hogy a haszonnövényeket egyben díszként is tartsuk, például a mályvát, a hagymaféléket, paradicsomot. Telepítsünk bokorrózsákat, haranglábat, égőszerelmet, pipacsot, bazsarózsát, legényrózsát. A színek lehetnek tarkán összevisszák, de arra figyeljünk, hogy a magasabb növények nehogy elnyomják az alacsonyabbakat. Néhány helyre ültethetünk puszpángbokrokat, amiket takarosan szögletes csíkká nyírunk. Ezek fölött nagyon jól mutatnak a filigrán, légies virágú növények, mint a szívvirág, a szagos lednek vagy a turbánliliom.
Ne felejtsük ki az ágyások közepéből a klasszikus gyümölcsfákat: alma, körte, barack, szilva. Bele kell törődni, hogy ez a kerttípus nem éri el hamar a végleges állapotát, hiszen meg kell várni, amíg a fák elég nagyra nőnek. Igazából akkor lesz nagyon szép, amikor már a gyümölcsfák is kezdenek megöregedni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készíthetünk pázsitot palántázással és tarackdarabokkal?

Meredekebb lejtésű területeken vetéssel elég nehéz gyepesíteni. Ugyanis a lejtő magasabb részein mindig kevés a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük